Mesterséges intelligencia segíthet eldönteni, ki kerüljön lélegeztetőgépre

not image

Kulcsár Péter

2020. április 4. - 20:17

Informatikusok kifejlesztettek egy olyan algoritmust, amely képes elemezni a koronavírussal fertőzött betegek állapotát, így pedig orvosi segítség nélkül el tudja dönteni, hogy kell-e alkalmazni a lelégeztetőgépet.

A Koppenhágai Egyetem kutatói az új projektjükkel szeretnék megkönnyíteni az egészségügyben dolgozók munkáját. A mesterséges intelligenciának köszönhetően olyan programot írtak, ami a meglévő tünetek alapján kategorizálni tudja a pácienseket és ki tudja választani a legmegfelelőbb kezelési opciót.

“Tudjuk, hogy a kor, a dohányzás, az asztma és a szívproblémák vezető tényezői a fertőzésre való fogékonyságnak. Ennek ellenére több olyan hírt is hallottunk már, hogy fiatalokat és gyerekeket raktak lélegeztetőgépekre, míg sok idős ember jól érzi magát, ezt pedig senki sem érti. Ezért mi a számítógép felé fordultunk és megpróbáljuk megkeresni azokat a mintákat, amelyek segíthetnek minket a fertőzés felismerésében.”

mondta Espen Solem, a dániai Bispebjerg és Frederiksberg kórházak főorvosa.

A koronavírussal fertőzött személyek széleskörű tüneteket produkálnak. Ez a rendszer számára óriási adatmennyiséget jelent, amit fel kell dolgozni annak megértéséhez, hogy valójában mi vezethet a súlyosabb szimptómák kialakulásához.

Az algoritmus először a COVID-19 fertőzésen már átesett egyének röntgenfelvételeit, különböző tesztjeinek eredményeit és orvosi feljegyzéseit fogja kielemezni. Következő lépésben összehasonlítja ezeket az adatokat az újonnan érkezett betegek adataival.

Az ezáltal összegyűjtött információk bekerülnek egy szuperszámítógépbe, amely az orvosoknak javaslatot tesz arra, hogy szükséges-e a lélegeztetőgép használata, vagy sem.

A fejlesztők minél hamarabb ki szeretnék próbálni a módszerüket. Valószínű, hogy erre a COVID-19 járvány tetőzése során alkalmuk lesz majd a nyáron vagy ősszel. Azért ennyire későn, mert Dániában még csak most fog igazán elkezdődni a koronavírus tömeges terjedése.

Ha beválik a mesterséges intelligencia által vezérelt rendszer, akkor ezzel nagy mértékben segíteni tudnának az amúgy is túlterhelt európai kórházakon.