Márki-Zay: katasztrofális következményekkel járna, ha Dobrev vagy Gyurcsány nyerne választást

Fotó: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a párt miniszterelnök-jelöltje a DK XI. kongresszusán és ellenzéki elõválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. MTI/Mohai Balázs
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. április 16. - 08:10

Folyamatos kérdés, amióta az ellenzéki összefogás vereséget szenvedett a választásokon, hogy egy másik miniszterelnök-jelölttel elérhettek-e volna más eredményt. 

Márki-Zay Péter több interjúja során is elismerte, „természetesen“ van felelőssége abban, hogy az ellenzék végül nem tudott annyi mandátumot szerezni a parlamentben, hogy kormányt alakíthassanak, ezzel szemben ismét elfoglalhatja a Fidesz-KDNP a patkó kétharmadát. 

MZP korábban már elmondta, hogy talán a kommunikációjával volt baj, amely túl összetett és bonyolult volt, ezért nem érte el az átlag szavazókat, miközben többször magyarázkodásra késztették kijelentései, amelyek nem mindig voltak következetesek a kampány során. 

A Klubárdióval megosztotta, hogy bizony van abban tévedés, hogy őt hibáztatják a vereségért az ellenzék többi pártjának vezetői, és ezt nem azért mondja, hogy védje vagy mentegesse magát, hanem azért, mert nem az ő személyén múlt. 

Ez azért lehet, mert a Jobbik nem teljesített elég jól, valamint azért, mert MZP szerint jobboldali szavazók nem voltak hajlandók a voksukat adni egy olyan listára, amelyen Gyurcsány Ferenc és a DK is ott van. 

Szerinte ráadásul veszélyes tévedés, hogy Dobrev Klárával több esélyük lett volna, ugyanis úgy véli, hogy „katasztrófális következményekkel járna“, ha esetleg négy év múlva Dobrev vagy a férje, Gyurcsány Ferenc lenne a miniszterelnök.

„Engem nem ő, hanem az előválasztáson 370 ezer ember választott ki“ – jegyezte meg. 

Úgy véli, amíg a Fidesz megteheti, mindig hazugságokkal fog nyerni, tehát nem jobb jelöltre van szüksége a baloldalnak, hanem a gondolkodásukon kell módosítani, olyan irányba, hogy meg tudják szólítani a vidékieket, az egyszerű embereket is.