Magyarországon a legalacsonyabb a hírekbe vetett bizalom Közép-Európában

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.24 - 10:04

Az összesen 46 ország több mint 92 ezer lakosa alapján elkészített közvélemény-kutatás eredményei szerint hazánkban gondolják leginkább úgy az emberek, hogy a sajtó megvezeti őket.

Az ATV hírportál beszámolójából kiderült, főként a nyomtatott sajtó került nehéz helyzetbe, ugyanis helyét átvette a sokkal gyorsabban elérhető online tartalom, amit szinte azonnal megkaphatnak az érdeklődők.

A felmérésből megtudhattuk, átlagosan a megkérdezettek 44 százaléka állította, hogy legtöbbször megbízik a hírekben. Míg Finnországban a legmagasabb a sajtóba vetett bizalom 65 százalékkal, addig az Egyesült Államokban a legalacsonyabb 29 százalékkal.

Bognár Éva, a CEU Demokrácia Intézetének Média-, Adat- és Társadalomkutató Központ kutatója és programreferense elmondta, a koronavírus-járvány kitörését követően Magyarországon jelentősen megugrott a sajtótermékek olvasottsága.

Az emberek információéhsége miatt komoly nézettségi bumm következett be, mindeközben azonban a reklámköltések 38 százalékkal visszaestek a lezárások és a bizonytalanság miatt.

“Nemcsak a nemzetközi szervezetek látják problémásnak a média helyzetét Magyarországon. A magyarok válaszaiból is az derül ki, hogy a hírekbe vetett bizalom hazánkban nemzetközi összehasonlításban is alacsony, 30 százalék. Ezzel szemben a listavezető Finnországban 65 százalék bízik a hírekben. A régióban is sereghajtók vagyunk Szlovákiával együtt” – magyarázta Bognár.

A kutatás alapján a magyar állampolgárok leginkább a HVG-t és az RTL Klubot tartják a legmegbízhatóbb hazai sajtóorgánumnak, míg a közmédia bizalmi indexe lett a legalacsonyabb.