Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,41 Ft
Euró
394,09 Ft
Font
460,21 Ft
Bitcoin
62,175 $

Kifakadt a brazil sajtóra Jair Bolsonaro, amiért a vírusról merték kérdezni

Jair Bolsonaro, Brazília balhés elnöke több újságírót is elküldött a fenébe a hétfői nap folyamán, amiért arról faggatták, hogy miért nem hajlandó maszkot viselni.

A brazil elnökség sajtóosztálya által közreadott képen Jair Bolsonaro brazil elnök (j) és Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter részt vesz az amerikai kezdeményezésû, videokapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón a brazíliavárosi elnöki Planalto-palotában 2021. április 22-én. MTI/EPA/APE/Brazil elnökség sajtóosztálya/Marcos Correa
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Bolsonaro a katasztrofális járványkezelés egyik szimbólumává vált globálisan, mely megmutatkozik abban is, hogy immáron félmillió brazil vesztette életét a pandémia kitörése óta. Az elnök azonban nem csak a rossz döntésekkel, hanem a meredek kijelentéseivel is híressé vált a járvány alatt.

Korábban kis influenzának titulálta a koronavírust, valamint amikor elkezdett dagadni a toronymagas brazil halálozások körüli botrány, nemes egyszerűséggel annyit mondott, hogy nem kellene annyit nyafogni, hanem tovább kell lépni. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

Ezen sormintákat megfelelően a brazil elnök ismét hozta a formáját, ugyanis a Globo csoport – Brazília legnagyobb médiakonglomerátuma – újságírójának annyit mondott, hogy „fogja be a száját”, amikor megkérdezte, hogy miért nem szokott maszkot viselni nyilvánosan.

„Fogja be a száját! Maguk mind ijesztőek! Gazember újságírást végeznek, ami semmiben nem segít. Elpusztítják a brazil családokat és a brazil vallást” – tombolt Bolsonaro egy Sao Paolo államban tartott katonai ünnepségen.

A Globo csoporthoz tartozó TV Vanguarda újságírója pedig mindössze annyira emlékeztette, hogy már több államban is megbírságolták, amiért nem viselt maszkot – idézte az AFP. Amikor a riporter jelezte, hogy most is ez a helyzet, Bolsonaro nem kímélte:

„Úgy jövök, ahogy akarok és amikor akarok, vigyázok az életemre. Lejelenthetik a Jornal Nacional-ban [Globo egyik népszerű hírműsora], hogy nem viseltem maszkot. Most már boldogak?”

Jair Bolsonaro 2019 januárjában lett Brazília elnöke, azóta pedig gyakran betámadott különböző újságírókat és a médiát. A hétfői eset során sem volt ez másképp, ugyanis nem csak az újságírót, hanem a munkaadóját, amely gyakran kritikus az elnökkel, sem kímélte:

„Globo egy sz** sajtó. Maguk egy sz** sajtó. Ha Globo-t néznek, akkor álhíreket kapnak. Szégyellniük kellene magukat, hogy ilyen rossz munkát végeznek”

A Globo csoport természetesen reagált Bolsonaro elnök kijelentéseire egy közleményben, amelyben közölték, hogy nem fogják hagyni az elnöknek, hogy akadályozza a brazil sajtó munkáját azzal, hogy kiabál és türelmetlen.

Bolsonaro azonban a Globo csoport támadásánál nem állt meg, a CNN brazil hírcsatornáját is kritizálta, amiért szerinte „ünnepelték” a vasárnapi demonstrációkat, melynek során több tízezren vonultak utcára, hogy kritizálják a kormány járványkezelését.

Jair Bolsonaro a járvány kitörése óta ellenzi a távolságtartási és izolációs védelmi intézkedéseket, még a vakcinák és a maszkok hatékonyságát is több soron megkérdőjelezte. Ha ez nem volna elég, egy olyan gyógyszert támogatott (hidroxiklorokin), amelynek hatásosságára nincs bizonyíték a koronavírus ellen.

Új LMBTQ-ellenes törvényt fogadtak el Ghánában

Hónapokig tartó vita után mégis elfogadták az erősen vitatott új törvényt.