Dollár
397,19 Ft
Euró
419,12 Ft
Font
489,06 Ft
Bitcoin
17,169 $

Bolsonaro és a koronavírus – “ilyen az élet, mit várnak, mit tegyek?”

Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A dél-amerikai ország szélsőjobboldali beállítottságú elnökét sokan élesen kritizálják amiatt, hogy túlságosan megengedően és meglehetősen önzően közelíti meg a COVID-19 válságot.

A dél-amerikai ország szélsőjobboldali beállítottságú elnökét sokan élesen kritizálják amiatt, hogy túlságosan megengedően és meglehetősen önzően közelíti meg a COVID-19 válságot.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

A koronavírus a politikusokat sem kíméli – elég csak Boris Johnsonra vagy az orosz kabinetre gondolni, azonban Jair Bolsonarót eddig elkerülte. Lehet ezért vélekedik úgy a brazil elnök, hogy a COVID-19 járvány csak egy enyhe influenza?

Amióta kitört a pandémia, Brazíliában rohamosan nőtt meg a fertőzöttek száma, ami a rendkívül késői és nagyon enyhe óvintézkedéseknek köszönhető. Az országban a mai napig nincs senki sem kötelezve arra, hogy tartsa be a 2 méteres távolságot vagy hordjon maszkot.

De vajon mi vezetett idáig? Összegyűjtöttük Bolsonaro eddigi kijelentéseit és nyilatkozatait, amelyből világosan látszik, mennyire komolytalan a hozzáállása a helyzethez.

1. Néhány eset

Brazíliában hivatalosan március 5-én kezdődött a járvány, amikor az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a szituáció az országban megváltozott. A São Paulóból érkező adatok bebizonyították, hogy már cseppet sem importált esetekről volt szó, hanem már elkezdődött a közösségi terjedés.

Következő héten az államok kormányzói lezárták a nem nélkülözhetetlen kategóriába sorolt üzleteket, valamint felfüggesztették a sportrendezvényeket is, amire Bolsonaro a következőket mondta:

“Ha beszünteted a focit és a hasonló dolgokat, azzal tömeghisztériát okozol. A tiltással nem lehet megfékezni a vírus terjedését. Lépéseket kell tennünk, hogy ne váljon komolyabbá a helyzet, viszont a gazdaságnak továbbra is muszáj működnie, nem engedhetjük meg, hogy az emberek sorra veszítsék el a munkájukat.”

2. Első áldozat

Március 17-én vesztette életét koronavírus-fertőzésben egy 62 éves férfi, aki korábban Olaszoszágban járt. A halálhíre apropóján Brazília határait lezárták és megtiltották a külföldiek beutazását, azonban más lépéseket nem tettek.

Bolsonaro nem engedte, hogy szigorúbb karantén intézkedéseket vezessenek be:

“Az életnek nem szabad megállnia, a munkahelyeket fent kell tartanunk.”

3. 1 000 halott

Amint beköszöntött a hűvösebb időjárás és az ősz, Bolsonaro a gazdaság megerősítését helyezte ismét előtérbe.

Az állásukat elveszítő emberek számára három havi segélyt folyósított, április 9-én pedig úgy döntött, meglátogatja a kedvezményezettjeit egy helyi pékségben, ahol a közösségi távolságtartás szabályainak fittyet hányva a rajongóival és pártolóival fotózkodott, ölelkezett és a tömegben fogadta a gratulációkat.

4. 5 000 halott

Április 16-án Bolsonaro menesztette az akkori egészségügyi minisztert, Luiz Henrique Mandettát, amiért támogatta a kormányzók által alkalmazott szigorításokat, miszerint bezárták az iskolákat és az üzleteket.

Április 28-án a brazil elnök kibővítette a nélkülözhetetlen kategóriájú üzletek listáját, amire Mandetta úgy válaszolt, hogy szerinte hamarosan Brazíliában lesz a legtöbb koronavírus-beteg az egész világon.

Április 29-én jött a hír, miszerint már 5 ezer ember elhunyt a COVID-19 fertőzésben.

Bolsonaro minderre így reagált:

“Na és akkor? Sajnálom az egészet, de mi mást csináljak? Sajnálom, hogy így kell élnünk a vírus miatt. Kifejezzük az együttérzésünket azokkal, akik elveszítették a szeretteiket, főleg az idősebb hozzátartozóikat. De ez az élet, holnap talán én leszek a következő.”

5. 10 000 halott

Májusban szinte exponenciális növekedésnek indult a járvány intenzitása. Ennek ellenére Május 7-én Bolsonaro arra sürgette a kormányzókat, hogy oldják fel a szabályozásokat, máskülönben a gazdaság összeomlik.

Május 14-én újranyithattak a szépség- és fodrászszalonok, valamint az edzőtermek, amire az elnök így reagált:

“A lezárással kapcsolatos történet nem megoldás, nem csukhatunk be mindent. Ez a megsemmisülés felé vezető út lenne, ami tönkretenné Brazíliát.”

6. 15 000 halott

Miután már két egészségügyi minisztert is eltávolított a pozíciójából, egy olyan embert nevezett ki a posztra, akinek semmi köze nincs a szakmához – Eduardo Pazuello egy katonaságban szolgáló tábornok, aki mellesleg hűséges támogatója Bolsonarónak.

Május 16-án átlépte az áldozatok száma a 15 ezret – ezen “felbuzdulva” az elnök a fővárosban, Brasíliában tartott tüntetéseken vett részt, amelyet a YouTube-csatornáján is streamelt és a hatalmas tömegben nem győzött kezet rázni az éltetőivel.

7. 20 000 halott

Pár nap múlva, május 21-re már átlépte a 20 ezret is az elhunytak száma, amellyel már Oroszországot is megelőzték a nem túl előkelő világranglistát.

Azon az éjszakán, amikor megtörtént a tragikus bejelentés, Bolsonaro éppen egy hot dog árus standjánál vacsorázott kedélyesen, miközben a támogatói és ellenzői estek egymásnak környéken.

A videón jól hallatszik, hogy többen is azt skandálják,

“Gyilkos!”

8. 25 000 halott

Május 27-én, szerdán az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a koronavírus-halottak száma 25 598-ra nőtt. A hónapok során a szövetség kormány a gazdaság védelmét tűzte ki fő céljának és rengeteg állami pénzt pumpált a csőd szélére került vállalkozásokba.

Miközben a kormányzók próbálták az országos enyhe intézkedések ellenére kordában tartani a járványt, ez sajnos nem sikerült nekik, amiért egészen megdöbbentő módon még Bolsonaro is megdorgálta őket.

A populista vezető stratégiája és a rendkívül ellentmondásos lépései miatt megcsappant az elnök népszerűsége, ezzel szemben a hűséges tábora továbbra is kitart az elnök mellett, akik előtt szinte szuperhősként viselkedik – bizonyítottan hatástalan gyógyszereket és kezeléseket ajánl, közben pedig a közösségi médiában hangoztatja az őszinte véleményét a lezárásokról.

Nemrég Bolsonaro kijelentette, hogy a vírus elleni harcot már háborúnak tekinti, viszont továbbra sem gondolja, hogy nagyobb problémát jelentene a gazdasági krízisnél. Miközben a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Brazíliában közelít az 500 ezer felé, már lehetetlen hinni a “hős” szavainak.