Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

Több tízezren tüntettek Bolsonaro felelősségrevonásáért és a vakcinákhoz való hozzáférésért Brazíliában

Jair Bolsonaro brazil elnök és a koronavírus-járvány kezelésében gyakorolt politikája ellen tüntetnek a baloldali szervezetek és diákmozgalmak felhívására Rio de Janeiróban 2021. május 29-én. MTI/EPA/EFE/André Coelho
not image

Kornis Vivien

2021. június 2. - 00:40

Több tízezer brazil vonult utcára szombaton, hogy Jair Bolsonaro elnök koronavírus-járványra adott válasza miatt tüntessenek a pandémia kitörése utáni legnagyobb demonstráción.

A CNN tudósítása szerint a tiltakozók az dél-amerikai ország legnagyobb városaiban, többek között Sao Pauloban, Rio de Janeiroban és Brazíliavárosban vonultak fel, és az elnök felelősségre vonását és az oltási program javítását követelték. Számos tüntető ugyan nem tartotta be a közösségi távolságtartás szabályait, de arcmaszkokat viseltek a demonstráció ideje alatt.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

A koronavírus-járvány harmadik hullámával néz szembe Latin-Amerika legnagyobb városa. A Brazil Egészségügyi Minisztérium szombatra virradóra 76.670 új fertőzöttről és több mint 2000 elhunytról számolt be, ezzel több mint 460 ezerre nőtt azok száma, akik a koronavírus okozta megbetegedés következtében vesztették életüket, az összes eset pedig elérte a 16 milliót. A 210 millió fős lélekszámú országban 19 millió ember, tehát a lakosság csupán 9.4 százaléka kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát. 

Bolsonaro a járvány korai szakaszaiban számos alkalommal lebecsülte a koronavírust, “kis influenzának” nevezte a Covid-19-megbetegedést és szabotálta a korlátozások és lezárások bevezetését. Az elnök tetteire a demonstrálók több ízben népirtásként hivatkoztak, a szenátus pedig vizsgálatot indított a kormány ellen a járvány kezelése miatt. 

Sao Paoloban egy nővér felszólalásában Bolsonárót a “koronavíursnál is rosszabnak” nevezte, az egészségügyi rendszerről pedig elmondta, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat. “Nincs megoldás a járványra, amíg Bolsonaro van hatalmon” – jelentette ki az ápoló. 

A tiltakozások jórészt békés hangulatban zajlottak, ez alól egyedül Parnambuco állam székhelye, Recife képzett kivételt, ahol a rendőrség gumilövedékekkel, füstbombákkal és paprikasprével oszlatták a tömeget. A közösségi médiában megjelentek szerint egy tüntetőt szemen talált egy gumilövedék, és a rendőrök paprikasprével fújták le a helyi Munkáspárt bizottsági tagját. 

Luciana Santos, Pernambuco kormányzó-helyettese elmondta, hogy a tömegoszlatásra a rendőrség nem kapott kormányzati parancsot, és nyomozás indult a hatóságok által alkalmazott taktikával szemben. A vizsgálatok végéig Paulo Camara kormányzó felfüggesztette a rendőrparancsnokot, és több rendőrtisztet a szolgálat alól. 

Múlt hétvégén Bolsonaro elnök Rio de Janeiroban szervezett motorbiciklit felvonulást a korlátozó intézkedések elleni tiltakozásként, támogatói pedig a Brazília Legfelsőbb Bíróságának feloszlatását követelték, mert azok lehetőséget adtak a kormányzóknak és polgármestereknek a lezárások és megelőző intézkedések elrendelésére.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.