Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Koronavírus – Bolsonaro egyszer sem kérte a vakcinákat, helyette a nyájimmunitást célozta meg

MTI/EPA-EFE/Joedson Alves
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kiszivárgott jelentésekből kiderült, hogy Brazília elnöke, Jair Bolsonaro nem akart koronavírus elleni védőoltásokat vásárolni, mivel bízott abban, hogy a természetes immunizáció révén vakcinák nélkül is védetté válhat az ország.

Renan Calheiros, a kormány válságkezeléssel kapcsolatos vizsgálatát vezető szenátor egy interjúban azt mondta, hogy még túl korai lenne megmondani, hogy Bolsonaro elkövetett-e bármilyen bűncselekményt a közegészségügyi válság kezelése során. További vizsgálatokra van szükség – írta a Reuters hírügynökség.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

“Azt hiszem, minden ebbe az irányba mutat” – mondta Calheiros azzal kapcsolatban, hogy Bolsonaro a nyájimmunitás kialakulását részesítette előnyben. “Az elnök először tagadta a betegséget, influenzának nevezte, majd érvelt a járványkorlátozás és a vesztegzár bevezetése ellen. Aztán leszólta a szájmaszkok használatát és bátorította a tömegeket a gyülekezésre.”

“Ezért nem akart soha vakcinát” – tette hozzá. Bolsonaróról szólva, megjegyezte, az elnök lassan költötte el a kongresszus által korábban, a világjárvány idején kapott dollármilliárdokat, hogy a tengerentúlról vásároljon vakcinákat.

A nyájimmunitás akkor keletkezik, ha egy adott népesség nagy része védettséget szerez egy betegséggel szemben, néha széles körű fertőzés révén, ezáltal csökkentve az emberről emberre történő terjedés esélyét.

Calheiros veterán törvényhozó és Bolsonaro kritikusa. Jelentése várhatóan a kormány késlekedésére összpontosít majd a vakcinák biztosításában, beleértve a külföldi gyógyszergyártókkal folytatott elhúzódó tárgyalások részleteire, valamint az Amazonasban elkövetett hibás lépésekre, ahol a vírusfertőzés egy új változata jelent meg.

Brazíliában eddig közel 16 millió koronavírusos megbetegedést vettek nyilvántartásba. Mintegy 450 ezren meghaltak, ami az Egyesült Államok után a második legmagasabb halálozási arány a világon. Az államfőt hazájában ellenzői bírálták a koronavírus veszélyeinek minimalizálása, a maszkok mellőzésére és a nem bizonyított gyógymódok erőltetésére tett erőfeszítései miatt.

Bolsonaro és szövetségesei korábban arra törekedtek, hogy Calheirost eltávolítsák az ügyben folytatott vizsgálat éléről, mondván, hogy nem lehet pártatlan, mert a fia Alagoas állam kormányzója, és a vizsgálat az állami programok szövetségi finanszírozását vizsgálná.