Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Börtönben kínozzák a Bolsonarot kritizáló aktivistát

Jair Bolsonaro brazil elnök szájmaszkban távozik az Alvorada elnöki rezidenciáról Brazíliavárosban 2020. május 225-én. A 65 éves Bolsonaro 2020. július 7-én bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. MTI/EPA-EFE/Joedson Alves
not image

Kornis Vivien

2021. május 5. - 11:02

Fizikai és szóbeli bántalmazásnak vetették alá a büntetés-végrehajtó intézet munkatársai Rodrigo Pilhát, akit azért ítéltek börtönbüntetésre, mert egy “Bolsonaro népirtó” feliratú zászlóval tüntetett.

Politikai okokból tartják fogva március 18-a óta a brazil Munkáspárt aktivistáját, a Rodrigo Pilha néven ismert Rodrigo Grassi Cademartorit, amiért egy “Bolsonaro Genocida” (magyarul: Bolsonaro népirtó) feliratú zászlóval demonstrált. Pilhát szörnyű bántalmazásnak van kitéve, amiért volt bátorsága nyilvánosan kiállni Bolsonaro ellen. 

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

A Brasil Wire tudósítása szerint Bolsonaro kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy az aktivistát rácsok mögött tartsa. Április 4-én a büntetőbíróság bírája elutasította a Pilha védelme által indítványozott házi őrizetet, így a szövetségi ügyészség kérésének eleget téve az aktivista csak akkor hagyhatja el a büntetés-végrehajtó intézetet, amikor dolgozni megy.

Pilha ügyének legújabb fejleménye egy olyan panasz, amely fizikai kínzásáról számol be. A panasz szerint abban a brazil büntetés-végrehajtó intézetben bántalmazták súlyosan, ahol 14 napon keresztül tartották fogva, vagyis az Ideiglenes Fogvatartási Központban (CDP). A Brasil Wire a Revista Forum riportjára hivatkozva azt írja, hogy Pilha kínzását rögtön azután megkezdték, hogy megérkezett a CDP-be, amit manapság csak “Covidão” néven emlegetnek, mivel a újonnan érkező elítélteket 14 napig magánzárkában, karanténban tartják. 

A riport állításai szerint Pilhát szinte azonnal elkezdték verni, miután megérkezett a börtön területére, és addig bántalmazták, amíg eszméletét vesztette. Miután magához tért, a szóbeli bántalmazásnak vetették alá, és a támadója azt mondta neki, hogy “Bolsonaro azért lépett színre, hogy az ilyenek, mint ő, meg legyenek szégyenítve”. Az “olyanok, mint ő”, annyit tesz, hogy a Munkáspárt tagjai, szavazói, aktivistái, támogatói. 

A kínzást estig folytatták, azután is, hogy elhelyezték a cellájában. Az intézmény munkatársai villámellenőrzést tartottak és meztelenségre kényszerítették a fogvatartottakat, majd bántalmazni kezdték a pucér elítélteket. Pilhával kegyetlenebbül bántak, mint társaival: fejére szórtak egy zsák mosószert, lelocsolták vízzel, majd egy vödörbe próbálták belefojtani. Végül arról tájékoztatták az elítélteket, hogy Pilha miatt verték meg őket, és hogy a Munkáspárt tagjait nem látják szívesen a börtönben. 

Az aktivista március 23-án tett panaszt a sérüléseiről. Orvosi vizsgálata során megállapították, hogy jobb combján és jobb felkarján trauma okozta véraláfutások találhatóak. A CDP-ben töltött napjai során csak a cellatársai együttérzésére, szolidaritására támaszkodhatott, akik megosztották vele a ruháikat és a táplálékukat. 

Pilhát azóta átszállították egy másik büntetés-végrehajtási központba, ahonnan reggelente távozhat a munkaideje erejéig. Védője továbbra is a büntetésének csökkentésén dolgozik, de munkája során számos akadályba ütközött.

Bolsonaro a kormányzása alatt hatályba léptette a Nemzetbiztonsági törvényt, amelyet először a katonai diktatúra alatt alkottak meg 1983-ban, és autoriter örökséggel büszkélkedhet. Jair Bolsonaro kétségtelenül arra használja az egyébként heves vita tárgyaként szolgáló törvényt, hogy annak segítségével üldözze és kriminalizálja ellenfeleit.

2020-ban derült rá fény, hogy a brazil Igazságügyi Minisztérium titkos jelentést alkotott meg a kormány számára 500 antifasiszta köztisztviselőről és a Jair Bolsonaro kormányát bírálókról. 

Az egykori elnök, Lula a Twitteren követelt nyomozást a Pilha kínzásával kapcsolatos vádak ügyében: 

Sürgősen ki kell vizsgálni a Rodrigo Pilha ellen elkövetett erőszakról szóló vádakat, és meg kell büntetni a felelősőket. Vizsgálatot követelünk

– írja Lula a közösségi oldalon.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.