Dollár
397,19 Ft
Euró
419,12 Ft
Font
489,06 Ft
Bitcoin
17,169 $
Védõruhát viselõ temetõi dolgozók koronavírus-járványban elhunyt embereket temetnek a Sao Pauló-i Vila Formosa temetõben 2021. március 28-én éjjel. MTI/AP/Nelson Antoine
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy évvel ezelőtt a koronavírus által sújtott Brazíliában egy temető üzemeltetője leírta “rémálmát”, mindez 12 hónappal később valósággá vált, ám a helyzet még annál is rosszabb, mint azt valaha is elképzelte.

Tavaly, a világjárvány kezdetén Manual Viana, aki a brazilok temetéséről gondoskodik a Nossa Senhora Aparecida temetőben, Manausban, Amazonas állam fővárosában, leírta, milyen érzés volt tömegsírokat ásni azoknak, akik nem élték túl a koronavírus első hullámát.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

“Bárcsak jönne egy helikopter, és elrepítene innen” – mondta akkoriban a washingtoni székhelyű NPR nonprofit médiatársaságnak. “Egy rémálmot élünk át.” Azt mondta, hogy a több koporsó befogadására alkalmas tömegsírok kiásására szolgáló munkagépek használata “az egyetlen lehetőség”, mert “emberileg lehetetlen” a növekvő halálozási arányt kézben tartani.

Forrás: AFP

Most, 12 hónappal később, a Viana úr temetőjében készült képek azt mutatják, hogy a sírokat az utcákon ássák, mert nincs több parcella a halottak eltemetésére. Ez csak az egyik jele annak, hogy Brazília folyamatosan küzd a járvánnyal, mivel az ország halálos áldozatainak száma csütörtökön átlépte a 400 ezret. Az Egyesült Államok után Brazília a második ország, amely elérte ezt a zord mérföldkövet.

Az esetszámok növekedése az összeomlás szélére sodorja az egészségügyi rendszert, az ország egészségügyi minisztériuma ugyanis az elmúlt 24 órában 3001 koronavírushoz köthető halálesetet jelentett, így Brazília összesített halálozási száma 401 186 főre emelkedett.

A 212 milliós lakosságú dél-amerikai ország a világjárvány egyik legmagasabb halálozási arányával is rendelkezik: 100 ezer lakosra 189 haláleset jut – ez a legrosszabb arány az amerikai kontinensen, és a világ 15 legjelentősebb halálozási arányai között is szerepel.

Forrás: AFP

Bár úgy tűnik, hogy az ország az új hullám tetőpontján már túljutott, a napi halálesetek száma továbbra is megdöbbentően magas, az elmúlt héten átlagosan 2526 volt naponta. A szakértők a legutóbbi hullámot részben a vírus “brazil változatának” tulajdonítják, egy olyan mutációnak, amely decemberben jelent meg Manaus városában vagy annak környékén.

A P1 néven ismert változat képes újra megfertőzni azokat az embereket, akik már megfertőződtek az eredeti vírustörzzsel, és fertőzőképesebb is lehet, jelenleg pedig 54 országban terjed a WHO adatai szerint, s az egyik leginkább “aggodalomra okot adó változatnak” minősítik a dél-afrikai és a brit variáns mellett.

Brazíliában mintegy 28 millió ember kapta meg az első vakcinaadagot, ami a lakosság alig több mint 13 százaléka, míg a második adagot körülbelül 12,7 millióan kapták meg. Az oltási program halad ugyan, de az ország 27 államából 14-ben már jelezték, hogy fel kellett függeszteniük az oltásokat, mert nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag – írja a News.com.au.

Mindeközben Jair Bolsonaro elnök ellen vizsgálat indult elégtelen járványkezelése miatt, az elnök azonban a mai napig tagadta felelősségét a kialakult járványhelyzet miatt, elmondása szerint ugyanis “semmiben sem tévedett”. Renan Calheiros szenátor konkrétan “emberiség elleni bűncselekménynek” titulálta Bolsonaro intézkedéseit, miután az elnök kifejeltette, hogy a koronavírus nem több egy “mezei náthánál”.