Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

A magyarok egyre több készpénzt tartanak otthon, ám az infláció miatt ez most nem jó ötlet

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 28. - 21:34

A forint gyengülése miatt nem érdemes manapság nagyobb mennyiségű készpénzt tartani otthon, a magyarok fele ennek ellenére mégis így cselekszik.

A Groupama Biztosító megbízásából készült országos kutatás szerint a magyar lakosság fele érzi úgy, hogy nem biztonságos otthon tartani a készpénzt, ám egyre inkább növekszik azok tábora, akik inkább otthon tartják pénzüket, miközben az infláció tombol, és tombol a nyár, amikor mindenki nyaral.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

A felmérés szerint a 18-65 éves lakosság közel harmada tart otthon nagyobb összegű készpénzt, a fiatalok pedig kifejezetten a közelmúltban kezdtek bele a gyűjtésbe. A reprezentatív kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 43 százaléka szerint a jelenlegi bizonytalan helyzet megkívánja, hogy több készpénzt tartson otthon az ember vész esetére.

Pénzügyeikkel kapcsolatban a többség, vagyis a válaszadók fele a biztonságot nevezte meg prioritásként, ám a likviditásnak is fontos szerepe van: a megkérdezettek több mint egyharmada tartja elsődlegesnek a likviditást, a válaszadók 15 százaléka pedig a magas hozamot nevezte meg lényeges szempontként.

Kifejezetten ellentmondásos eredmények születtek az otthon tartott készpénz biztonságosságával kapcsolatban: miközben megnövekedett az otthon készpénzt tartók aránya, a megkérdezettek fele nem tartja biztonságosnak a megoldást, ennek ellenére az ily módon megtakarítók 35 százaléka úgy nyilatkozott, hogy aggódik pénze biztonsága miatt.

Az emberek többsége az infláció okozta értéktelenedést nevezte meg legnagyobb aggodalmaként: a megkérdezettek kétharmada, az otthonukban nagyobb összeget tartók háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy attól félnek, hogy pénzük veszít értékéből.

“A készpénzt otthon tartók legfőbb érve az, hogy így gyorsan hozzáférnek a pénzükhöz, ha szükségük lenne rá, pedig ma már elérhetőek olyan megtakarítási konstrukciók, amelyek egyszerre biztonságosak, likvidek, mégis a jelenleg elérhető bankbetéti kamatoknál magasabb hozamot tudnak nyújtani”

– hangsúlyozta Füzes Edit, a Groupama Biztosító személybiztosítási termékmenedzsment vezetője a Portfoliónak.