Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Az egész kormányt kirúgták egy meghiúsult puccskísérletet követően

Andry Rajoelina madagaszkári elnök (k) a sajtó képviselõinek gyûrûjében leadja szavazatát egy ambatobe-i szavazóhelyiségben a madagaszkári elnökválasztás napján, 2013. október 25-én. (MTI/EPA/Kabir Dhanji)
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Andry Rajoelina, Madagaszkár elnöke minden miniszterét elbocsátotta néhány héttel azt követően, hogy puccskísérletet hiúsítottak meg ellene.

Rajoelina nem adott hivatalos magyarázatot arra, hogy miért kellett az egész kormányt kirúgni, de feltehetően a puccskísérlet és az ellene tervezett merénylet állhat a háttérben – fogalmazott a France24.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

„Ez olyan, mint egy focicsapat, változtatásokat kell eszközölnöd, ha a kormány rosszul teljesít. Változás következik, méghozzá azokat érintően, akik nem hajtották végre azokat a feladatokat, amivel megbíztuk őket”

mondta.

A múlt hét folyamán Madagaszkár főügyésze bejelentette, hogy további 21 embert tartóztattak le a Rajoelina elleni merénylet- és puccstervezés ügyében, köztük 12 katonai tisztviselőt is. Már a múlt hónapban is megkezdték ezzel összefüggően a letartóztatásokat, akkor 6 embert vettek őrizetbe.

Madagaszkár a világ egyik legszegényebb országának tekinthető, amely folyamatosan élelmiszerbiztonsági problémákkal küzd, különösen az ország déli részén jelen pillanatban is éhínség uralkodik, amire már az ENSZ is felhívta a figyelmet.

Az ország történetében ráadásul a politikai erőszak és az instabilitás is nem egyszer előfordult már, Rajoelina is egy katonai puccsal keresztül került például először hatalomra még 2009-ben, amikor Marc Ravalomanana elnököt buktatta meg.

Rajoelina volt a feje 2014-ig az átmeneti kormánynak, majd két választást is megnyert, azonban a 2019-es választás környékén számos probléma merült fel, maga Ravalomanana az Alkotmánybíróságon támadta meg például az eredményeket.