Újabb államfő ellen próbáltak merényletet elkövetni

Andry Rajoelina volt államfõ, jelenlegi jelölt a madagaszkári elnökválasztás második fordulójában Antananarivóban 2018. december 19-én. MTI/EPA/HENITSOA RAFALIA
not image

Nagy Noel

2021.július.22 - 15:33

Több embert, köztük két francia származású férfit is letartóztattak Andry Rajoelina, Madagaszkár elnöke elleni merényletkísérlettel összefüggésben.

A francia AFP hírügynökség a madagaszkári főügyészség beszámolójára hivatkozva arról, hogy többen megpróbálták kioltani Rajoelina életét.

Az esettel összefüggően számos külföldi és madagaszkári állampolgárt letartóztattak, akik a merényletkísérlet nyomozása során felmerültek gyanúsítottként.

A hírügynökség diplomata forrásai szerint a merényletkísérlet kapcsán két francia származású férfit is letartóztattak, ők is érintettek lettek a nyomozásban.

A francia közszolgálati rádió pedig megtudta, hogy az egyik letartóztatott Paul Rafanoharana, egy francia-madagaszkári kettős állampolgár volt, míg a másik Phillippe Francois francia állampolgár.

A rádió meg nem nevezett forrása szerint Rafanoharanát az otthonában tartóztatták le kedd este, míg Francois-t az Ivato Reptéren vették őrizetbe, amikor haza akart utazni Franciaországba.

A Deutsche Welle tudomása szerint összesen hat embert vettek őrizetbe, köztük három madagaszkárit, egy külföldi állampolgárt (feltehetően Francois az, de nem nevezték meg) és két kettős állampolgárt.

A madagaszkári ügyészek közleménye szerint már egy ideje tudomással voltak a készülő merényletről, ám most adódott csak megfelelő lehetőségük közbelépni.

A bizonyítékok ugyanis egyértelműen arra utaltak, hogy egy alapos tervet építettek ki, amellyel számos befolyásos embert, köztük az államfőt is ki akarták iktatni.

Voltak már erre korábban is utaló jelek: június 26-án, az ország függetlenségi napján megerősítették, hogy merényletet hiúsítottak meg a polgárőrök Richard Ravalomanana tábornok ellen, aki az elnök jobb kezének tekinthető.