Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Lemondott Liz Truss brit miniszterelnök

MTI/EPA/Carlos Jasso / POOL

Bense Róbert

2022. október 20. - 14:55

Miniszterelnökségének 45. napján bejelentette lemondását Liz Truss, egy héten belül kinevezhetik az utódját.

Liz Truss III. Károly királlyal is közölte a döntését, a miniszterelnök a Downing Street előtti pódiumon jelentette be, hogy „nem tudja teljesíteni azt a megbízatást, amiért megválasztották” – számolt be a Sky News.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Truss kiemelte, hogy „nagy gazdasági és nemzetközi instabilitás idején lépett hivatalba”, és azért választották miniszterelnöknek, hogy változtasson a kialakult nehéz helyzeten, ami a brit családokat és vállalkozásokat egyaránt érintette.

Úgy véli, lemondása biztosítja, hogy „a költségvetési terveik megvalósításához vezető úton maradjanak”. Truss azonnali hatállyal távozik Konzervatív Párt vezetői tisztségéből, miniszterelnöki teendőit azonban ellátja, míg ki nem választják az utódját.

Ki lehet a következő miniszterelnök?

Liz Truss ezzel a brit történelem legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke lett. Hivatali idejét káosz jellemezte, a font történelmi mélypontra zuhant. Jeremy Hunt, a napokban kinevezett új pénzügyminiszter Truss szinte teljes programját átalakította, köztük a nagy felzúdulást kiváltó energiatámogatási-tervet is, melyről itt írtunk részletesebben.

A következő miniszterelnök személye ugyan még kérdéses, de többek között, Penny Mordaunt, az alsóház vezetője is világossá tette a napokban, hogy “készen áll a feladatra”. De a tegnap lemondott belügyminiszter, Suella Braverman, valamint a volt kincstári kancellár Rishi Sunak is nagy esélyesnek számít.

Andrew Bridgen konzervatív képviselő reakciójában már az általános választásokat is megemlítette: “Úgy gondolom, hogy a mai politikai helyzetben, ha a párt nem képes összefogni az új miniszterelnök személye és a kabinet körül, akkor általános választások felé tartunk.”