Lehangoló információk láttak napvilágot a PS5 kontrollere kapcsán

not image

Kulcsár Péter

2021.február.23 - 06:31

A Sony next-gen konzoljának gamepadje a legutóbbi technikai elemzések alapján alig 417 óra játékidőt képes biztosítani meghibásodás nélkül.

Röviddel azután, hogy novemberben megjelent a következő generációs Sony-játékkonzol, a masina tulajdonosai driftelésről számoltak be, amelyet semmilyen módon sem tudtak kiküszöbölni.

A driftelés lényegében egy alapvető hardveres probléma, mely során a kontroller analóg joystickje anélkül kezd el mozogni, hogy hozzáértünk volna. A Sony-hoz egyre több panasz érkezett a jelenséggel kapcsolatban, a techóriást nemrég be is perelték, amiért a DualSense-t hibásan dobták piacra.

Az iFixit YouTube-csatorna az ügy apropóján darabjaira szedte szét a DualSense-t annak érdekében, hogy megvizsgálják, pontosan milyen alkatrészekből áll az eszköz. A technikai elemzés során kiderült, hogy a gamepadben található joystick eléggé silány komponensekből készült, ezért nagyjából 417 óra használat után tönkremehet.

Habár a 417 óra soknak tűnik, azonban ha napi szinten átlagosan két órát játszunk kedvenc game-jeinkkel, akkor mindössze 7 hónap kell ahhoz, hogy a kontroller mutassa a meghibásodás első jeleit, ami egy 70 eurós készülék esetében meglehetősen rövid időnek számít.

Ha belegondolunk, hogy az Xbox One és Series X kontrollerek sokszor évekig kitartanak anélkül, hogy bármi probléma adódna velük, nem beszélve arról, hogy kényelmesek is, akkor joggal vetődhet fel a kérdés – a Sony miért kockáztatott?

Sokak szerint az adaptív ravaszok és haptikus visszajelzés oltárán áldozták fel a stabilitást, amit nehéz orvosolni szoftveresen, így csupán abban bízhatunk, hogy a közeljövőben egy javított változattal állnak elő a fejlesztők, ami valóban megéri a pénzét.