Legalább 25 ember vesztette életét egy Rio de Janeiró-i lövöldözésben

Fotó: Twitter/MINUSMA
not image

Borbély Fanni

2021.május.6 - 18:58

A helyi média tájékoztatása szerint legalább 25 ember, köztük egy rendőr is meghalt egy lövöldözésben Rio de Janeiróban.

A lövöldözés egy rendőrségi művelet során történt a város Jacarezinho negyedének egyik favellájában. A polgári rendőrség azután indította az akciót, hogy bejelentést kapott arról, hogy drogkereskedők gyerekeket toboroznak bandájukba.

Egy metrószerelvény két utasát is eltalálták a golyók, de szerencsére mindketten túlélték a sérüléseket. A városi polgári rendőrség megerősítette egyik tisztjük, Andre Leonardo de Mello Frias rendőrfelügyelő halálát, a Facebookon közzétett közlemény szerint “tisztelte a hivatását, amelyet szeretett, és hiányozni fog”.

A helyi hírek szerint a razzia célpontjaként szereplő banda kábítószer-kereskedelemmel, rablásokkal, gyilkosságokkal és emberrablásokkal is foglalkozik. Rio de Janeiro Brazília egyik legerőszakosabb államának számít, és hatalmas területek vannak bűnözők ellenőrzése alatt, akik közül sokan jelentős és nagy hatalmú drogkereskedő bandákhoz kötődnek.

A brazil biztonsági erőket gyakran vádolják azzal, hogy a nagyvárosokban a bűnözés elleni műveletek során túlzott erőszakot alkalmaznak a civil lakossággal szemben. Egy tavaly júniusi bírósági döntés korlátozta a rendőrség fellépését Rio szegénynegyedeiben a járvány idején, kivéve, ha azt elengedhetetlennek ítélték – írja a BBC.

Ignacio Cano szociológiaprofesszor, a Riói Állami Egyetem erőszakelemző laboratóriumának munkatársa elutasította a rendőrség által a razziára adott indokokat:

“Azt állítani, hogy a kábítószer-kereskedők gyerekeket és tinédzsereket toboroznak a drogkereskedelemhez, szinte nevetséges, mert mindenki tudja, hogy ezeknek a bandáknak kiskorúak dolgoznak. Azt mondani, hogy azért indítanak nagyszabású razziát, mert rájöttek, hogy a drogkereskedők gyerekeket toboroznak, egy vicc.”