Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Kutatók: a harkályok dobolása valójában egy fontos üzenetet hordozó dobszóló

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 5. - 19:20

Mindez az énekesmadarak dalolására is igaz, ám az ezek irányításáért felelős agyi funkciók nem találhatók meg más, nem éneklő madaraknál.

A PLOS Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a harkályok dobolásáért és az énekesmadarak, kolibrik, papagájok dalolásának vagy hangadásának irányításáért szinte ugyanazok az agyi funkciók felelnek.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Az állatok tanulmányozása során Matthew Fuxjager és Erich Jarvis arra is rájött, hogy ezek más, nem éneklő madarak (mint például az emuk, pingvinek és kacsák) agyában nem találhatók meg, amely jelentős különbségnek számít.

A Rhode Island-i Brown Egyetem és a New York-i Rockefeller Egyetem szakértői mindemellett úgy vélik, hogy mindkét viselkedésmód, legyen szó a dobolásról vagy a dalolásról, ugyanazt a célt szolgálja.

Röviden annyit, hogy a madarak kijelöljék a területüket, ezzel figyelmeztetve az esetleges betolakodókat, és magukhoz vonzzák a lehetséges párjelölteket – derül ki az NBC News beszámolójából.

Ám az eredmények azért is érdekesek, mert az énekesmadarak dala fontos párhuzamokat mutat az emberi beszéddel, így a harkályok dobolása immár az emberek beszédmódjára vonatkozóan is új tudományos ismeretekkel szolgálhat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.