Dollár
395,11 Ft
Euró
408,84 Ft
Font
475,60 Ft
Bitcoin
16,207 $

Nincs áram a kubai fővárosban, tüntetések törtek ki

Kidõlt fa egy úttesten Havannában az Ian hurrikán elvonulása után 2022. szeptember 28-án. A partot éréskor az ötfokozatú skálán hármas besorolású Ian végigsöpört Pinar del Rio tartományon, ahol a legendás kubai szivarok alapanyagául szolgáló dohánylevelek nagy részét termesztik. Az egyik legfontosabb dohányültetvény, a La Robaina is súlyos károkat szenvedett. MTI/EPA-EFE/Juan Palop
not image

Nagy Noel

2022. október 3. - 14:04

Nemcsak Floridát érintette kifejezetten érzékenyen az Ian hurrikán, hanem a Karib-térség több országát, köztük Kubát is, ahol a vihar által okozott károk miatt az alapvető közszolgáltatások is problémássá váltak.

A kubaiak egy csoportja pedig immáron második estéje utcára vonultak demonstrálni, miután az Ian hurrikán miatt elment áramszolgáltatást még mindig nem sikerült helyreállítani – számolt be róla az AP hírügynökség.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Külföldi figyelőszervezetek ráadásul arról is beszámoltak, hogy zsinórban második napja ment el az internetszolgáltatás az országban, ám ezzel kapcsolatban erős a gyanú, hogy nincs köze a hurrikánhoz, hanem inkább a kormány elnyomásához.

A kubai szocialista rezsim ugyanis kényesen ügyel arra, hogy a társadalmi elégedetlenségről szóló beszámolók ne kapjanak szárnyra az interneten, mert fennáll a kockázat, hogy még többen és még több helyen tüntetni fognak.

Az AP újságíróinak beszámolója szerint Havanna legalább öt kerületében voltak érzékelhetők tüntetések, köztük Barreras és La Gallega kerületekben, ahol a lakosok blokádot húzták az utcára, gumikat és szemetet égettek.

„Az egyetlen dolog, amit akarok, hogy állítsák helyre az államot a gyerekeimnek” – fogalmazott Masiel Pereira háziasszony, akihez az egyik szomszédja, Yunior Velásquez is csatlakozott: minden ételnek oda, mert nem tudjuk működtetni a hűtőt.

A 11 milliós ország még csütörtökön este borult teljes sötétségbe, néhány órával azt követően, hogy az Ian hurrikán lecsapott az ország nyugati felére, problémákat okozva az elektromos hálózatban, amely végül az egész országra átterjedt.

Péntekre az ország néhány pontjára sikerült helyreállítani az elektromos áramot, de több terület továbbra is szolgáltatás nélkül maradt, köztük a főváros is. Azt nem tudni pontosan, ez mennyi embert érint, de szakértők szerint Havanna 2 millió lakosa mindössze 10 százalékának volt árama.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.