Clouds
21 Budapest
Dollár
344,39 Ft
Euró
370,61 Ft
Font
431,39 Ft
Bitcoin
26,860 $

Közel 500 medve kilövését engedélyeznék jó pénzért Romániában

TÉMÁK:
#medve #Románia
Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A vadászok képviselői kevesellték a kvótát, míg a biológusok, természet- és állatvédők a tervezet visszavonását kérték.

A Telex beszámolója alapján a román környezetvédelmi miniszter, Tánczos Barna április elején jelentette be, hogy 426 medve kilövését készül engedélyezni megelőzési kvóta címen, emellett további 60 egyed kilövését is jóváhagyná közvetlen veszély esetén.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A rendelet tervezetének közvitáján a vadászok képviselői – bár örültek a lehetőségnek, hogy a medvevadászat 2016-os betiltását követően ismét vadásztathatnak pénzért – kevesellték a kvótát, és ezer kilőhető példányra tettek javaslatot. Ám a biológusok, természet- és állatvédők a tervezet visszavonását kérték, mondván, a döntés nincs tudományos szempontból kellőképp megalapozva.

Ennek kapcsán a PressOne újságírói vadásztársaságokat kerestek meg, azt állítva, hogy pénzes külföldi vadászokat képviselnek, akik már nyár elején érkeznének medvevadászatra. A beszélgetésekből az derült ki, a társaságok biztosra veszik, hogy a kvótáról szóló rendelet napokon belül hatályba lép, még akkor is, ha a közelgő kormányátalakítás során leváltják Tánczos Barnát.

Egy Maros megyei vadásztársaság képviselője pedig arról nyilatkozott, hogy 5 ezer eurótól indul az alkudozás a kilőhető medvékre, és a trófea pontszáma alapján határozzák meg a végső árat. Az újságírók egy Hargita megyei egyesületnél is érdeklődtek, hogy lehetne-e medvevadászatot szervezni nyár elejére: nem mondták, hogy nem lehet, de itt állítólag már 6 ezer euróról indult a tarifa.

Mihai Pop, a Biológiai Diverzitás Megőrzéséért Egyesület szakértője szerint a kilövések helyett inkább arra lenne szükség, hogy a potenciális veszélynek kitetteket (juhászok, erdei gyümölcsöt, gombát szedők, stb.) alaposan felkészítsék, hogyan kell viselkedni, amikor medvével találkoznak. A tragédiák ugyanis elkerülhetők, ha az ember helyesen jár el, azonban a felvilágosító, ismeretterjesztő munkát nem végezték el az illetékes hatóságok.