Szakértők szerint már most bejutott a koronavírus az olimpiai buborékba

A tokiói nyári olimpia BMX kerékpár- és gördeszkaversenyeinek otthont adó Ariake Városi Sportpark látképe 2021. július 20-án. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik hazai és külföldi nézők nélkül, zárt kapuk mögött. MTI/AP/Charlie Riedel
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 20. - 19:46

Már 67-en fertőződtek meg a vírussal a játékokra akkreditált személyek közül.

Egy egészségügyi szakértő kedden arról beszélt, hogy a tokiói olimpiára felállított buborék, mely a koronavírus bejutását volt hivatott megakadályozni az olimpiai faluba, kipukkadt és félő, hogy innen fog újra szélesebb körben elterjedni a betegség.

A szervezők vasárnap jelentették be, hogy megvan az első koronavírusos eset a faluban, ahol 11 ezer sportolónak kell megszállnia. A Reuters szerint kedden már arról beszéltek, július elseje óta 67 fertőzöttet találtak a játékokra akkreditált személyek között.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach múlt héten azt mondta, hogy a tesztelési és karanténszabályok miatt „nulla” az esélye, hogy a résztvevők japán lakosokat fertőzzenek meg, Sibuja Kendzsi, a Londoni Királyi Egyetem Népegészségügyi Intézetének egykori igazgatója szerint azonban ezen kijelentések csak olaj a tűzre, mivel az ott tartózkodók nem ezt tapasztalják.

„Egyértelmű, hogy a buborék kipukkadt. A legnagyobb aggályom az, hogy vagy a falu, vagy egy olyan hely, ahol a helyi lakosokkal tudnak egy helyen tartózkodni a sportolók, gócponttá változnak.”

Sibuja szerint a buborék határainál való elégtelen tesztelés és az ott lakók mozgásának lehetetlen korlátozása miatt a játékok elterjeszthetik a Delta variánst az országban, ezeket az aggályokat pedig csak súlyosbítják a repülőtéren nem észlelt esetek és a videók arról, hogyan kommunikálnak egymással a buborékban lévők.

Szombaton 1410 új esetet regisztráltak Tokióban, amihez fogható fél éve nem volt. A pénteken kezdődő Olimpia előtt több szakértő is úgy tippelte, hogy a szezonális tényező, a megnövekedett mozgás és a Delta variáns miatt akár a napi kétezret is elérheti az új fertőzések száma augusztusban. Japánban csupán a lakosság 33%-a kapott eddig egy adagot az oltásból.