Több százezer ellenzéki vonult utcára Lengyelországban a kormány elleni tüntetésekre

Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A liberális ellenzék szervezte a hatalmas részvétellel zárult tüntetést, melyen több százezer lengyel vett részt, akik le akarják váltani az immáron 8 éve kormányon lévő nacionalista vezetést.

A CNN jelentése szerint több százezer tüntető gyűlt össze Varsóban vasárnap, a háború utáni első demokratikus lengyel választások 34. évfordulóján: a liberális ellenzék által szervezett tüntetés célja az volt, hogy felmérjék, képesek lennének-e még ebben az évben véget vetni a közel 8 éve tartó nacionalista kormányzásnak.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A több mint egy kilométeres tömeg a „Szabad, európai Lengyelország” és „Európai Unió igen, PiS nem” feliratú transzparensekkel vonult, utalva a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártra. Többen Jaroslaw Kaczynski kormánypárti vezető arcképével ellátott maszkokat tartottak kezükben, melyekre a „szégyen” szót írták.

A szervezők közlése szerint mintegy félmillió ember vonult fel, noha a rendőrség és a város tisztviselői nem kívántak becslésekbe bocsátkozni a tüntetők számát illetően. A szervezők azonban megosztották, más lengyel városokban is több ezren vonultak utcára. Jacek Gwozdz, 51 éves informatikus a varsói Nowy Saczból megosztotta:

„Sok felvonuláson vettem részt, de ekkora méretű és ilyen energiájú tüntetést még soha nem láttam, úgy érzem, ez egy olyan áttörés, mint amilyen 1989. június 4-e volt.”

A közvélemény-kutatások és az előrejelzések szerint az idén esedékes választás szoros lesz, mivel a szomszédban zajló fegyveres konfliktus masszív lendületet adott a PiS-kormánynak, mely a Kreml európai kritikusainak szószólójává vált.

Az ellenzék eközben csekély támogatásra tett szert, annak ellenére, hogy a PiS-t nem csupán Lengyelországban, de külföldön is komoly bírálatok érik, s azzal vádolják, hogy aláássa a jogállamiságot, az állami médiát a kormány szócsövévé teszi, és támogatja a homofóbiát.