Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

A kormány hatalmas bejelentése a nyugdíjasoknak

Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. november 18. - 09:40

Az elszálló árak és a folyamatosan emelkedő infláció nyomán a nyugdíjasok illetménye már aligha fedezi kiadásaikat és megélhetési költségeiket, így a kormány komoly döntést hozott.

November 11-én utalták az emelt nyugdíjakat az érintettek bankszámlájára, a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt, októberben pedig az öregségi átlagnyugdíj összege 172 940 forint volt.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára ennek kapcsán korábban megosztotta, egy átlagnyugdíjas a visszamenőlegesen járó emelések és a nyugdíjprémium kifizetésével novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet az előző hónaphoz képest.

Az infláció miatt azonban ezek az összegek jóformán elolvadnak, a kormány pedig Facebook-oldalán jelentette be, hogy újabb nyugdíjemeléssel védik a magyar nyugdíjasokat a “szankciós infláció” hatásaitól jövőre. Úgy fogalmaztak, januárban jelentős mértékű nyugdíjemelés várható.

Azt írták, ezzel az a céljuk, hogy a nyugdíjasokat – amennyire csak lehet – megóvják mindazoktól a negatív következményektől, melyeket a magas infláció jelent.

Mekkora nyugdíjemelés jöhet januárban?

A kormány eredetileg 5,2 százalékos emelést tervezett, ám már most látszik, hogy ez kevés lesz, hiszen az elszálló élelmiszerárak, a rezsiemelés és az infláció felemészti a pluszt, így várhatóan ennél komolyabb mértékű lesz az emelés.

Szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a nyugdíjak mértéke a jövő évben eléri a 200 ezer forintot is – erről beszélt nemrég Farkas András nyugdíjszakértő is, aki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábbi kijelentése nyomán úgy véli – mivel a kormány közlése szerint is 13 százalékos fogyasztói áremelkedési tendencia alakult ki –, indokolt a nyugdíjasok illetményének emelése.

Mivel a szakértői prognózisok szerint a pénzromlás mértéke csak tovább növekedik jövőre, ha ez ténylegesen megvalósul, úgy arra lehet számítani, hogy a novemberben 174 500 forintra emelkedett átlagnyugdíj januártól akár 205 ezer forint környékére is emelkedhet. Mindez persze csak abban az esetben lehet reális, ha a kormány egy igen komoly, mintegy 17,5 százalékos emelést eszközöl.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.