Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Tombol a koronavírus Kínában, buszsofőröket képeznek ki mentőautó-vezetőnek

Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kína egyes részein már a buszsofőröket képzik ki mentőautó-vezetőnek, miután a koronavírus-járvány terjedése nyomán jelentősen megugrott a segélyhívások száma.

A China Daily jelentése szerint a kelet-kínai Csiangszu tartományban található Vuhszi városában a napi segélyhívások száma a kétszeresére, átlagosan 2700-ra emelkedett, s napi szinten mintegy 480 mentőautót küldtek ki a helyszínekre. Az előző héthez képest közel kétszeresére emelkedett a segélyhívások száma.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Vuhszi városának buszsofőrjeit ezért most a mentőautók vezetésére képzik ki, az első 10 fős csoport pedig a képzés elvégzése után már csatlakozott is a helyi sürgősségi központhoz.

Eközben a Csöcsiang tartománybeli Ningbóban a város 290 buszsofőrje és karbantartója vállalta a képzést, hogy segítsen a sürgősségi betegszállításokban.

A buszsofőrök a kiképzés során betekintést nyerhetnek az orvosi munkafolyamatokba, valamint megtanulják, hogyan kell használni a mentőautók fedélzetén található berendezéseket.

A tartomány fővárosában, Hangcsouban december 27-ig összesen 91 buszsofőr nyújtott sürgősségi orvosi segítséget, a hangcsoui tömegközlekedési központ adatai szerint pedig egy-egy sofőr naponta átlagosan 20 hívást fogad és 200-300 kilométert tesz meg. A sofőrök kiképzése ugyanakkor kiterjed az újraélesztésre, valamint a védőfelszerelések és hordágyak helyes használatára is.