Amerikaiakhoz állt egy volt kínai kémfőnök, nála lehet a COVID-19 eredetének kulcsa?

A kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) tagjai díszõrségben állnak a pekingi Tienanmen (Mennyei Béke) téren a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) nyitóülése elõtt 2021. március 4-én. A KNPTT a kínai parlament népfront jellegû tanácsadó testülete, amelynek ülésezése párhuzamosan halad a törvényhozás, az Országos Népi Gyûlés évenkénti ülésszakával. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2021.június.19 - 10:52

Már a kínai nyelvű médiát is bejárta a hír, hogy egy korábbi vezető beosztású kínai hírszerző átállt az amerikaiak oldalára annak érdekében, hogy érzékeny információkat osszon meg a koronavírus-járvány eredetéről.

A kínai nyelvű ellenzéki médiában ugyanis arról számoltak be, hogy Dong Csingvej, az Állambiztonság korábbi miniszterhelyettese még február közepén elszökött Kínából és előbb Hongkongba, majd az Egyesült Államokba repült a lányával – írja a The Daily Beast.

Dong már hosszú ideje a kínai állambiztonsági minisztérium tisztviselője volt, a nyilvánosan elérhető önéletrajzából pedig kiderült, hogy mióta előléptették miniszterhelyettesnek, elsősorban kémelhárításért, vagyis ellenséges kémek lebuktatásáért felelős.

Mint a hírportál is megjegyzi, amennyiben igazak a hírek, akkor ő lehet a legmagasabb beosztású kínai tisztviselő, aki elszökött a Népköztársaságból. Minderről Dr. Han Liancsao, a kínai külügy korábbi tagja szerzett tudomást, aki a Tiananmen téri mészárlást követően szökött el Kínából.

Egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva Dr. Han ugyanis azt írta, a legutóbbi márciusi Kína-Egyesült Államok találkozón merült fel Dong elszökésének kérdése, állítólag a kínai külügy azt követelte Anthony Blinkentől, hogy adják ki nekik a hírszerzési főnököt.

Nicholas Eftimiades, a CIA és a Pentagon korábbi szakértője elmondta, hogy egyelőre ezt csak érdemes a pletykák szintjén kezelni, sokszor vannak ehhez hasonló hírek a kínai állami és a külföldön működő, kínai nyelvű ellenzéki média közötti harc során. Azt ugyanakkor elismerte, hogy Dr. Han egy szavahihető ember, így ez kivétel lehet.

Dong megnevezése nélkül a trumpista Red State hírportál már június 4-én beszámolt arról, hogy Kínában egy nagyon magas rangú tisztviselő szökött el és állt át az amerikaiak oldalára, a hírszerzés pedig fontos információkat kapott tőle.

Az információk pedig nem másra vonatkoztak, mint a koronavírus-járvány eredetére. A hírportál ugyanis úgy tudja, Peking erősen megpróbálja eltitkolni, hogy a vuhani laboratóriumban biológiai fegyverekre vonatkozó kutatások zajlanak.

Állítólag a kínai információk szolgáltatása után változtatta meg a véleményét Joe Biden is a koronavírus eredetéről és rendelte el a titkosszolgálati vizsgálat, valamint ennek köszönhető, hogy Dr. Anthony Fauci körül bizalmi válság alakult ki, ugyanis ő meg kifejezetten támogatta a vuhani laborban zajló kísérleteket.