Már Kim Dzsongun is elismeri, hogy nem túl jók Észak-Korea gazdasági kilátásai

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára felszólal a sztálinista állampárt, a Munkapárt 76 évvel ezelõtti megalapításának évfordulóján rendezett megemlékezésen a párt phenjani központjában 2021. október 10-én. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021. október 11. - 18:16

Kim Dzsongun, Észak-Korea kommunista diktátora ritka beismerést tett a tisztviselők előtt és cselekvésre szólított fel.

Kim arra szólította fel a politikai tisztviselőit, hogy azonnal kezdjenek el dolgozni az emberek életkörülményeinek javításán, mivel meglehetősen „borúsak” az ország gazdasági kilátásai – idézte a DPA hírügynökség.

Kim a Koreai Munkáspárt alapításának 76. évfordulóján, Phenjanban tartott szónoklatában beszélt arról, hogy az ország vezetésének nagyon sok mindent kell még tennie, hogy az államgazdaságot javítsa és elérje a gazdasági tervekben megfogalmazott célokat.

Az észak-koreai KCNA hírügynökség beszámolója szerint egyébként az országban nemzeti ünnepnek számító évfordulót a pocsék gazdasági helyzet ellenére zenei fellépésekkel és hatalmas tűzijátékokkal ünnepelték, noha a katonai parádé most elmaradt.

Az ország gazdaságát egyébként több tényező is nagyon negatívan befolyásolja, melyek közül az egyik az atomfegyver-fejlesztés miatt bevezetett nemzetközi szankciók sora. Ennek tetejébe jött a szélsőséges időjárás és a koronavírus-járvány miatti lezárások.

A múlt hét folyamán egyébként az utolsó Európai Uniós diplomáciai misszió is elhagyta a hermetikusan lezárt országot, ugyanis a kétszemélyes román diplomáciai küldöttség is távozott Phenjanból.