Két ukrán katona vesztette életét a szeparatistákkal való összecsapás során

Flickr/Journalist/Dutch RTL News/Berlin
not image

Borbély Fanni

2021. február 14. - 01:03

Az ukrán hadsereg közleménye szerint két ukrán katona vesztette életét az oroszok által támogatott szeparatistákkal folytatott összecsapások során, mely az elmúlt időszak egyik legkomolyabb konfliktusa volt.

Ukrajna 2014 óta harcol az Oroszország által támogatott szeparatistákkal a keleti Donyeck és Luganszk régióban, Donbassban, a Krím-félsziget annektálása óta. A konfliktus az ENSZ csütörtöki diplomáciai ülésének középpontjába került, mikor a nyugati országok jelezték, hogy véleményük szerint Oroszország blokkolja a harcok befejezésére vonatkozó törekvéseket.

Habár a tavaly júliusban hatályba lépett tűzszünet ideiglenesen viszonylagos nyugalmat ébresztett az emberekben, Ukrajna védelmi minisztériuma most arról számolt be, hogy egy katona kereszttűzbe került Novomykhaylivka falu közelében, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, melyek következtében életét vesztette.

A másik katona egy mesterlövész miatt hunyt el, Zajceve közelében, Donyeck régióban. Volodimir Zelensky ukrán elnök csütörtökön több nyugati nagykövet társaságában meglátogatta a frontot, majd kijelentette, a szeparatisták által végrehajtott támadások száma nemrégiben kifejezetten megnövekedett.

Zelensky szerint a fegyverszünetre a katonai és civil élet megmentése érdekében volt szükség. Csütörtökön az Egyesült Államok és több európai ország is azzal vádolta Oroszországot, hogy blokkolja a konfliktus minden lehetséges megoldását, pedig a harcban már több mint 13 ezer ember vesztette életét.

A The Moscow Times azt írja, Rodney Hunter, amerikai diplomata az ENSZ Biztonsági Tanácsának videokonferenciáján felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza fegyveres erőit Ukrajnából és szüntesse meg meghatalmazottjainak és más fegyveres erőinek támogatását.