Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,487 $

Két tajvani repülőgép lezuhant, az egyik pilóta meghalt, a másik eltűnt

Fotó: Flickr/sabah
not image

Borbély Fanni

2021. március 23. - 17:03

Két tajvani vadászgép zuhant le hétfőn, az elmúlt fél év harmadik ilyen incidensében, a pekingi sziget fegyveres erőire pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik a kínai repülőgépek szinte napi szintű elfogása miatt.

Míg a tajvani légierő jól képzett és jól felszerelt, és többnyire az Egyesült Államokban gyártott felszereléssel rendelkezik, addig Kína légiereje eltörpül mellette. Peking a demokratikus szigetet saját területének tekinti, és soha nem mondott le az erő alkalmazásáról, hogy kínai ellenőrzés alá vonja azt.

Soron kívül Jakab feltette a kérdést: milyen képviselő az, aki nem járja az országot?

A tajvani légierő tájékoztatása szerint két F-5E légierős vadászgép, egy-egy pilótával a fedélzeten, a sziget délkeleti partjainál zuhant a tengerbe, miután a kiképzési misszió során a levegőben látványosan összeütköztek.

Huang Chih-wei, a légierő vezérkari főnöke elmondta, az egyik pilótát helikopter segítségével megtalálták és kórházba szállították, azonban később életét vesztette, míg a másik pilóta eltűnt – a repülőgépek azonban jó állapotban vannak.

Az Egyesült Államokban épített F-5 vadászgépek először az 1970-es években kezdték meg szolgálatukat Tajvanon, s noha egy részüket ugyan visszavonták az élvonalbeli tevékenységektől, néhányukat továbbra is használják, főként kiképzésre és a fő flotta tartalékául.

Egy másik F-5 októberben zuhant le, akkor a pilóta életét vesztette. A következő hónapban egy sokkal modernebb F-16 zuhant le Tajvan keleti partjainál, és sajnos ennek a repülőgépnek a pilótája is meghalt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.