Két tajvani repülőgép lezuhant, az egyik pilóta meghalt, a másik eltűnt

Fotó: Flickr/sabah
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Két tajvani vadászgép zuhant le hétfőn, az elmúlt fél év harmadik ilyen incidensében, a pekingi sziget fegyveres erőire pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik a kínai repülőgépek szinte napi szintű elfogása miatt.

Míg a tajvani légierő jól képzett és jól felszerelt, és többnyire az Egyesült Államokban gyártott felszereléssel rendelkezik, addig Kína légiereje eltörpül mellette. Peking a demokratikus szigetet saját területének tekinti, és soha nem mondott le az erő alkalmazásáról, hogy kínai ellenőrzés alá vonja azt.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A tajvani légierő tájékoztatása szerint két F-5E légierős vadászgép, egy-egy pilótával a fedélzeten, a sziget délkeleti partjainál zuhant a tengerbe, miután a kiképzési misszió során a levegőben látványosan összeütköztek.

Huang Chih-wei, a légierő vezérkari főnöke elmondta, az egyik pilótát helikopter segítségével megtalálták és kórházba szállították, azonban később életét vesztette, míg a másik pilóta eltűnt – a repülőgépek azonban jó állapotban vannak.

Az Egyesült Államokban épített F-5 vadászgépek először az 1970-es években kezdték meg szolgálatukat Tajvanon, s noha egy részüket ugyan visszavonták az élvonalbeli tevékenységektől, néhányukat továbbra is használják, főként kiképzésre és a fő flotta tartalékául.

Egy másik F-5 októberben zuhant le, akkor a pilóta életét vesztette. A következő hónapban egy sokkal modernebb F-16 zuhant le Tajvan keleti partjainál, és sajnos ennek a repülőgépnek a pilótája is meghalt.