Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Vegyi támadást szimulálva készül Katar a foci-vb biztonságos lebonyolítására

Fotó: EPA/NOUSHAD THEKKAYIL

Szabó Kata

2022. október 28. - 23:11

A katari hatóságok egy stadion elleni vegyi támadást szimuláltak amely elméletben a 2022-es világbajnokság idején következett be.

A 2022-es világbajnokság biztonságáért felelős bizottság szerint a “Watan” névre keresztelt gyakorlat bizonyította a katonai erők és a polgári hatóságok képességeit, felkészültségét és eltökéltségét, illetve egyértelművé tette, hogy bármilyen forgatókönyvvel képesek szembenézni.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

Megjegyzendő, hogy a gyakorlat kezdetén jelen volt Katarban Michael Kurilla amerikai tábornok, az amerikai erőket a Közel-Keleten irányító központi parancsnokság vezetője is, aki kifejezte bizalmát Katar azon képességével kapcsolatban, hogy biztosítani tudja a világbajnokság biztonságos lebonyolítását.

Úgy tudni, hogy Törökország mintegy 3000 rendőrt küld majd a világbajnokság idejére a biztonság megerősítésére, illetve Marokkóból és Pakisztánból is érkezhetnek rendőrök, amennyiben erre igény vagy szükség mutatkozna.

Gyakorlat egy baleset árnyékéban

Október 26-án három pakisztáni tűzoltó halt meg Katarban egy daruval történt balesetben, amely a gyakorlatozás közben történt, közölték az ország hatóságai, majd jelezték, hogy a baleset nem áll összefüggésben a vegyi támadást szimuláló gyakorlattal.

A balesetről nem hoztak nyilvánosságra részleteket, ám a három tűzoltó barátai a közösségi médiában közzétett bejegyzéseikben arról írtak, hogy a három tűzoltó egy daru fedélzetén tartózkodott, amely a főváros, Doha kikötőjében tisztázatlan körülmények között összeomlott.

Az újabb halálesetek nagyon nem jönnek jól Katar számára, az elmúlt hónapokban ugyanis több olyan hír is napvilágot látott, mely szerint a stadionépítések során több száz, más beszámolók szerint több ezer vendégmunkás lelte halálát.

A helyi hatóságok tagadják ezeket az értesüléseket, állításuk szerint ennél jóval alacsonyabb számról van szó, ráadásul a halálesetek egy részének semmi köze a stadionépítésekhez vagy a világbajnoksághoz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.