Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,338 $

Hamarosan jön a kamatplafon, a lakáshitelek is érintettek

Önkéntes alapon kérte ezt a kormány a bankoktól, és cserébe két dolgot ígért. A kamatplafont rendszeres tárgyalásokon fogják majd felülvizsgálni.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével a múlt heti találkozó után újra tárgyalóasztalhoz ült a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség. A tárca közlése szerint az egyeztetés továbbra is a partnerség jegyében és konstruktív hangulatban zajlott, mindkét fél közös érdeke, hogy a szankciós infláció letörését és egy számjegyűre csökkentését követően a gazdasági növekedés mihamarabb helyreálljon, a lakossági- és vállalati hitelpiac pedig új erőre kapjon.

A gazdaságfejlesztési miniszter újfent hangsúlyozta, hogy „hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés. Bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen a gazdaságnak jelenleg nagyobb szüksége van forrásokra, mint a költségvetésnek: meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását és meg kell erősíteni az egészséges hitelezést.” Soron kívül Az év végére 5000 fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban

Nagy Márton a tárgyaláson arra kérte a Bankszövetséget, hogy a piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében október 9-től, azaz jövő hét hétfőtől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között – írta az Infostart.

A miniszter azon az állásponton van, miszerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12%-os kamatszintnél, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5%-os THM szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

A kormány a kamatplafon elfogadása esetében két vállalást tesz a Bankszövetség felé:

  1. Amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére.
  2. A kormány, azon belül is az illetékességgel rendelkező Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit, a konkrét javaslatok megtárgyalására már a következő találkozón sor kerülhet.

A felek megállapodtak a tárgyalások folytatásáról, így az aktuális ügyek megvitatása mellett havi rendszerességgel alkalom nyílik a kamatplafonok felülvizsgálatára – áll a közleményben.

Mint ismert, az előző találkozón Nagy Márton kérte a Bankszövetséget, dolgozzanak ki új lépéseket a lakáscélú- és piaci hitelek felpörgetése érdekében, cserébe pedig a bankok kérték a készpénzmentesítés és a digitális átállás felgyorsítását is.