Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Jobban fenyegeti az idősebbeket az újrafertőződés veszélye

Fotó: Jon Tyson/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Míg a fiatal és egészséges embereknél viszonylag alacsony az újrafertőződés esélye, a 65 év felettiekek sokkal gyakrabban érinti egy ismétel koronavírusos megbetegedés, amely ráadásul súlyos lefolyású lehet.

50 százalékkal nagyobb esélye van a koronavírus-újrafertőződésre a 65 év felettieknek az első megbetegedésből való felgyógyulást követő 6 hónapban egy új tanulmány szerint – írja a New York Post.

Soron kívül Kemény fagyok után ismét 20 fok következik

Sokkal jobbak a kilátásokkal néznek szembe a fiatalabbak a Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint, mely összesen 4000 esetet vizsgált. A 65 év alatti, egészséges emberek 80 százaléka nem esett át újra koronavírusos megbetegedésen a fertőzésből való felgyógyulást követő első fél évben.

Miután az idősebbek jóval nagyobb eséllyel esnek át sokkal súlyosabb tünetekkel a megbetegedések, és sajnos nagyobb eséllyel vesztik életüket, az eredményeink egyértelműen bizonyítják, nagyon fontos az olyan irányelvek megfogalmazása és betartása, amelyekkel az idős embereket védhetjük 

– hívta fel rá a figyelmet Dr. Steen Ethelberg, a dán Statens Serum Institute munkatársa a tanulmányról.

Hozzátette, hogy az eredményeik arra engednek következtetni, hogy az idősebbek számára, hiába épültek fel korábban koronavírusos megbetegedésből, kritikusan fontos lehet a Covid-19 elleni védőoltás beadása és a maszkviselés, a gyakori kézmosás és a közösségi távolságtartás szabályainak betartása egy súlyos lefolyású, akár halállal végződő újrafertőződés megelőzésére.