Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,86 Ft
Euró
381,61 Ft
Font
445,49 Ft
Bitcoin
43,545 $

Jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát a koronavírus-fertőzés

A koronavírus-járvány következtében exponenciálisan megemelkedhet az elkövetkező években a szív- és érrendszeri megbetegedések száma a világon.

Szolnok, 2014. január 24. Gálfi Anna operátor egy beteget vizsgál a szolnoki Hetényi Géza Kórház diagnosztikai központjának új, 64 detektorsoros CT-berendezésével 2014. január 24-én. A korábbi, tizennyolc éves készüléket leváltó új, a szív és az érrendszer vizsgálatára is alkalmas komputertomográffal naponta hatvan-hatvanöt vizsgálatot tudnak elvégezni. A központra mintegy négy-ötszázezer beteg kiszolgálása jut a régióban. MTI Fotó: Mészáros János
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Már egy jó ideje tudni lehet, hogy a covid-fertőzés súlyos szívproblémákhoz vezethet, egyúttal azt is tapasztalhattuk, hogy a pandémia miatti lezárásoknak köszönhetően az agyvérzésen és szívrohamon átesett páciensek kezelése sokszor elmarad.

Ezek a problémák mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kardiovaszkuláris egészségi rizikók kicsúcsosodjanak, ezáltal az egész világjárvány során jelen lehessenek. Az új esettanulmányban többek között kielemezték, milyen gyakorisággal fordulnak elő a miokardiális sérülések a felnőtteknél és gyermekeknél a koronavírus-fertőzésből való felépülés után. Soron kívül Akár mínusz 11 fok is lehet éjszaka

A Sky News riportjából megtudhattuk, hogy a kutatások eredményei alapján a kórházi ellátásra szoruló felnőtt covid-betegek 28 százalékánál kimutatták a kardiovaszkuláris rendellenességeket – igaz, a többségük meghúzódó, krónikus szívbetegségekben szenvedett.

Az Edinburghi Egyetem tudósai rájöttek, hogy a páciensek 55 százalékánál abnormális elváltozások alakultak ki, amelyek a szív pumpafunkcióit érintették; az ezekre utaló jeleket egyértelműen látni lehetett a szívultrahang-vizsgálatok során.

Az egyetem professzora, egyben a kutatás vezetője, Dr. Salid Virani elmondta, a koronavírus hosszú távú komplikációit még mindig nehéz megjósolni, az viszont már most tökéletesen körvonalazódik, hogy a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és a hozzájuk köthető elhalálozások mértéke a jövőben megsokszorozódhat.

A szakember kiemelte, rendkívül fontos, hogy napi szinten mozogjunk és egészségesen táplálkozzunk, ezáltal még koronavírus-fertőzés esetén sem biztos, hogy azonnal a legrosszabb végkimenetelre kell számítanunk, hiszen az ép szívet nehezebben támadja meg a kórokozó, mint a halmozottan leterhelt, feladatát körülményesebben elvégző szervet.