Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,50 Ft
Euró
381,45 Ft
Font
445,05 Ft
Bitcoin
43,446 $

A szívbetegségek, a rák és a diabétesz volt a vezető halálok 2019-ben

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb statisztikai mutatói alapján a legtöbben tavaly a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt veszítették életüket.

Budapest, 2020. december 9. Védőfelszerelést viselő orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án. MTI/Balogh Zoltán
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb statisztikai mutatói alapján a legtöbben tavaly a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt veszítették életüket.

A WHO december 10-én közzétett jelentéséből kiderült, hogy a top 10-es halálozási listára felkerült az Alzheimer-kór és a demencia is, ami annak a bizonyítéka, hogy a neurodegeneratív rendellenességek korunk egyik legveszélyesebb betegségeivé léptek elő. Soron kívül Akár mínusz 11 fok is lehet éjszaka

Kiderült, hogy a cukorbetegség miatt bekövetkezett elhalálozás 2000-hez képest az elmúlt 19 évben 70 százalékkal megemelkedett – ez főként a mozgásszegény életmód és az elhízás egyre nagyobb arányú elterjedésével hozható összefüggésbe.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az adatokra reflektálva elmondta, kiemelten fontos lehet a jövőben az orvosi diagnosztika fejlesztése, valamint a prevenciós módszerek széles körű alkalmazása, máskülönben komoly egészségügyi válságra számíthatunk világszerte.

Gebrejeszusz jó hírként értékelte, hogy a kórházak fejlettségi szintje az előző évtizedekben szignifikáns módon feljavult, bár a szegényebb sorsú országok továbbra is elmaradnak a gazdagabb államoktól.

A jelentésben szereplő hét betegség felelős a 2019-es összhalálozások mintegy 44 százalékáért, vagyis 24,4 millió halálesetért, szív- és érrendszeri betegségekben tavaly 9 millióan hunytak el. A második legtöbb elhalálozás oka agyvérzés volt, míg a harmadik helyen az obstruktív tüdőbetegség szerepelt, de a rák különböző formái is eléggé magas halálozási mutatókkal rendelkeznek.

A demencia általi halál szintén jelentősen felerősödött – a neurodegeneratív elváltozások 65 százalékát nőknél azonosították. A HIV vírus általi elhalálozás a nyolcadikról a tizenkilencedik helyre, míg a tuberkulózis miatti halál a hetedikről a tizenharmadik helyre csúszott vissza.