Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

Egy évtizede nem látott szintre süllyedt a hőmérséklet Ázsia egyes részein

Fotó: Havat lapátol egy férfi a szakadó hóesésben a Japán nyugati részén fekvő Tottoriban 2023. január 25-én. A heves havazás és nagy hideg miatt akadozott a közlekedés Japán nagy területein, légi járatok százait törölték, egyes helyeken felfüggesztették a vonatközlekedést. Az időjárás következtében eddig legkevesebb egy ember életét vesztette. MTI/AP/Kyodo News
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Északkelet-Ázsiában jelenleg ádáz harcot kell vívniuk az embereknek a hideg idővel, ami halálos áldozatokat is követelhet.

A Koreai-félszigeten, Japánban és Kínában a hőmérséklet egy évtizede nem látott szintre süllyedt, miközben a havazás akadályozza az előrehaladást az utakon. Északkelet-Ázsia országai jelenleg a fagyos időjárással kénytelen küzdeni, aminek megvannak a maga veszélyei.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Csütörtökön a dél-koreai főváros, Szöul hideghullám figyelmeztetést adott ki, amikor a hőmérséklet két egymást követő napon is -15°C-ra csökkent. Emellett intenzív havazásra is figyelmeztették a lakosságot, ami nemcsak Szöulra, hanem az ország egyes középső részeire is vonatkozik.

Erről a Yonhap hírügynökség számolt be az állami meteorológiai intézetre hivatkozva. Tokióban, Japán fővárosában pedig hidegfúvás várható péntektől – írja az Al Jazeera a cikkében. Közép- és Észak-Japán egyes részei már most is az elmúlt évtized legalacsonyabb hőmérsékletével és erős havazással küzdenek.

Észak-Korea is komoly veszélynek van kitéve

Ebben a légiközlekedés, a vonatok és az utatk is érintettek, miközben a sofőrök órákon át vesztegeltek odakint. A hatóságok arra figyelmeztették a legsúlyosabban érintett területen élőket, hogy csak akkor utazzanak, ha az feltételemül szükséges.

Eddig legkevesebb három áldozatról tudni Japánban, akik ezen zord időjárási körülmények miatt hunytak el. A hivatalos tájékoztatás szerint a halálesetek hótakarítás során következtek be, és arra szólították fel a lakosokat, hogy tartózkodjanak ettől, amikor senki más nincs a közelben.

A kínai Mohe városában például -53°C-ot mértek, ami már több mint életveszélyes hőmérséklet. Észak-Koreában is van miért aggódni, ahol az emberek jobban ki vannak téve ezeknek a szélsőséges körülményeknek a gyengébb infrastruktúra miatt, miközben az energiaellátás kevésbé stabil, különösen a nagyvárosokon kívül.