Clouds
21 Budapest
Dollár
346,53 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
431,20 Ft
Bitcoin
27,206 $

Az izraeli pénzügyminiszter tagadja a palesztin nép létezését

Fotó: MTI/EPA/AFP pool
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Meglepő kijelentést tett Izrael szélsőjobboldali pénzügyminisztere: a hétvégén ugyanis kijelentette, szerinte nem létezik olyan, hogy palesztin nép, sem pedig nemzet.

A CNN jelentése szerint az Egyesült Államok is felkapta a fejét az izraeli pénzügyminiszter, Bezalel Smotrich hétvégi kijelentésére, melyben kijelentette, tagadja a palesztin nép, vagy nemzet létezését. E kijelentés alig pár héttel azután hangzott el részéről, hogy arra szólított fel, „töröljenek el” egy palesztin várost.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

A zsidó nacionalista politikus azzal érvelt, a palesztin nemzetiség gondolata a múlt században, a mai Izrael megalapítására irányuló cionista mozgalomra válaszul született. Beszédében azt mondta ugyanis:

„Ki volt az első palesztin király? Milyen nyelve van a palesztinoknak? Volt-e valaha palesztin pénznem? Van-e palesztin történelem vagy kultúra? Semmi. Nincs ilyen, hogy palesztin.”

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője hétfőn nyilvánosan is reagált e megjegyzésekre, s kiemelte, az ilyen jellegű megszólalások egyáltalán nem segítenek a térségben egyre súlyosbodó feszültséges csillapításában. Kirby egy izraeli csatornának is nyilatkozott az ügyben:

„Teljes mértékben tiltakozunk az efféle nyelvezet ellen. És ismétlem: ez egyáltalán nem segít a feszültségek enyhítésében sem pedig abban, hogy egy életképes kétállami megoldást találjunk. Nem akarunk olyan retorikát, vagy akciót látni, ami útjában állhat, vagy akadályozhatja az életképes megoldást.”

A Palesztin Hatóság elnöksége is reagált és „rasszistának” nevezte Smotrich megjegyzéseit, sőt, a „történelem meghamisítására tett kísérletnek minősítette az izraeli pénzügyminiszter kijelentéseit. Egy közleményben pedig azt is kijelentették, hogy a palesztin nép „mindig is ezen a földön létezett”.