Történelmi jelentőségű állatvédelmi döntést hozott Izrael

Fotó: Unsplash/Charisse Kenion
not image

Kornis Vivien

2021. június 14. - 00:19

Június 9-én Izrael lett a világ első olyan országa, amely betiltotta az állatszőrme értékesítését.

A PETA állatvédelmi csoport győzelemként értékelte a történelmi jelentőségű tilalmat, miután Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter aláírta a törvény, melyet az ország lakosságának 86 százaléka támogatott.

“A PETA és nemzetközi leányszervezeti évtizedek óta azon dolgoztak, hogy feltárják a prémfarmok szörnyű, kegyetlen gyakorlatait, bizonyítva, hogy az állatok egész életüket szűk, mocskos drótketrecekben élik le” – olvasható a PETA közleményében. 

Az Interesting Engineering beszámolója szerint az állatvédő csoport számos videófelvételt készített és gyűjtött össze arról, hogy a szőrmefarmokon milyen, gyakran egészségtelen körülmények között tartják az állatokat, leölésüket pedig rengetegszer embertelen módszerekkel végzik. 

A PETA felhívta rá a figyelmet, hogy az állatok túlzsúfolt tartásával betegségek söpörhetnek végig az állományon, amelyek akár az embereket is veszélyeztethetik. Ezt láthattuk tavaly a dán nyércfarmokon is, ahol a koronavírus egy variánsát azonosították az állatokon, ez pedig mintegy 17 millió nyérc lemészárlásához vezetett. 

A The Times of Israel tudósítása szerint azonban az izraeli szőrmetilalom leginkább egy szimbolikus rendelkezés, hiszen a szőrmekereskedelem továbbra is lehetséges bizonyos kiskapukkal, többek között “vallás, vallási hagyományok, tudományos kutatás, oktatás” címszavakra hivatkozva. 

Ennek ellenére Izrael döntése nagy lépésnek számít az állatvédelem terén, és ahogyan arra a PETA rámutatott, Kalifornia 2019-ben betiltotta a szőrme fogalmazását az államban, és számos neves divattervező és divatmárka felhagyott a szőrme használatával a darabjaik megalkotásakor.