Human Rights Watch: Izrael háborús bűntetteket követett el Gázában

Hasim al-Dzsarúsa palesztin borbély dolgozik a szalonja romjai között Gázában 2021. május 25-én. MTI/EPA/Mohamed Szaber
not image

Nagy Noel

2021. július 28. - 18:55

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet azzal vádolta meg az izraeli hadsereget, hogy háborús bűntettekkel felérő támadásokat hajtottak végre a májusi 11 napos háborús során a Gázai-övezetben.

A nemzetközi szervezet három izraeli légicsapást vizsgált, amely összesen 62 palesztin civil halálát okozta – írja az AP hírügynökség. A vizsgálatuk eredménye szerint egyik támadás esetében sem volt megállapítható, hogy konkrétan ellenséges katonai célpontot támadtak volna.

Nem csak az izraeli erőket, hanem a palesztin Hámász terrorszervezetet is háborús bűntettel vádolta meg a szervezet. A jelentésük szerint ugyanis mintegy 4000 rakétát indítottak válogatás és célpont nélkül olyan területek ellen, ahol főként a civil lakosság tartózkodott.

A Human Rights Watch ezért megállapította, hogy a terrorszervezet is háborús bűntettet követett el, méghozzá a civil lakosság elleni intézett szándékos támadás fordulatát. A mostani jelentés viszont inkább Izraelre fókuszált, a szervezet elmondása szerint a Hámász tetteivel egy külön jelentésben fognak foglalkozni.

Gerry Simpson, a HRW válság- és konfliktusügyi igazgatója elmondta, hogy az izraeli haderők olyan támadásokat hajtottak végre Gázában, amely úgy pusztítottak el egész családokat vagy tették tönkre az életüket, hogy annak egyértelmű katonai célpontja nem volt.

Simpson szerint az a két tény, hogy Izrael egyszerűen nem hajlandó elismerni és ebből kifolyólag kivizsgálni az általa elkövetett háborús bűntetteket, azzal kiegészülve, hogy a palesztinok válogatás nélkül lőttek rakétákat civil központokra, egyértelművé teszik, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak mindkét oldalt ki kell vizsgálnia.

Az izraeli hadsereg természetesen folytatta ezt a gyakorlatát, közleményben jelezték, hogy ők csak katonai célpontokat támadtak és a Hámász volt szerintük az, amely válogatás nélkül izraeli civileket próbált lemészárolni:

„Miközben a Gázai-övezet terrorszervezetei szándékosan olyan helyekre teszik a katonai támaszpontjaikat, amelyet sűrűn laknak civilek, az IDF mindent megtesz annak érdekében, hogy minimalizálja a civilek életének, testi épségének és tulajdonuk megsértésének kockázatát”

A 11 napos háború még május 10-én tört ki, amikor a Hámász rakétákat lőtt Jeruzsálem irányába, hogy így támogassák a palesztin tüntetőket, akik ellen erőszakosan lépett fel az izraeli rendőrség Sheikh Jarrah városrészben, Kelet-Jeruzsálemben.

A tüntetések még annak kapcsán robbantak ki, hogy a városrészben több palesztin családot is ki akartak telepíteni különböző bírósági ítéletekre hivatkozva, amelyek a palesztinok szerint egyáltalán nem voltak megalapozottak.

A 11 nap során legalább 254 ember vesztette életét Gázában, köztük 67 gyermek és 39 nő. A Hámász saját bevallása szerint 8 0 katonájuk esett el a harc során, Izrael szerint azonban ez a szám sokkal magasabb lehet. Izraeli területeken tizenkét civil, köztük két gyermek, valamint egy katona hunyt el.

A HRW a háború kapcsán különösen a május 16-i légicsapásokat vizsgálta ki, melynek során az IDF az Al-Wahda utcát támadta, amely Gáza városának közepén található. A légicsapásokkal három lakótornyot semmisítettek meg, melyben 44 civil vesztette életét.

Az izraeli hadsereg azzal védekezett, hogy a Hámászhoz tartozó alagutakat célozták meg a támadással és a civil áldozatok nem voltak szándékosak. A HRW szerint azonban az IDF nem értesítette időben az evakuációról a palesztinokat és nincs arra egyértelmű bizonyíték, hogy tényleg a Hámász támaszpontját célozták meg.

A nemzetközi szervezet ezen felül ismertette, hogy Izrael nem engedte be a kollegáikat Gázába, hogy a helyszínen kivizsgálják az eseményeket, így mindössze telefonos, videós interjúkra, műholdas felvételekre és egy helyi kutatóra tudtak támaszkodni.

A HRW még két támadást vizsgált ki, ebből az egyik szintén egy toronyházat ért egy gázai menekülttáborban. Izrael állította, hogy ott voltak a Hámásznak irodái, erre azonban semmilyen bizonyítékot nem lehetett találni.

A HRW egyébként már korábban is kritikus volt Izraellel szemben, 2021 elején konkrétan azzal vádolták meg az államot, hogy apartheid rezsimet építettek ki, a palesztinok diszkriminálása miatt Ciszjordániában és Gázában.