Megszavazta Izrael a tűzszünetet, véget érhet a konfliktus

MTI/EPA/Haitha Imad
not image

Kulcsár Péter

2021. május 20. - 22:21

Izrael kész ideiglenes békét kötni Palesztinával, már csak a másik fél válaszára várnak.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet csütörtök esti jelentéséből kiderült, hogy az izraeli biztonságpolitikai kabinet megszavazta a palesztin Gázai övezet iszlamista szervezetei ellen indított Falak őrzője hadműveletet lezáró tűzszünet elfogadását – írta az MTI.

A biztonságpolitikai kabinet közel háromórás ülésének végén döntött a 11 napos, főként kölcsönös rakétaháborúból álló gázai hadművelet lezárásáról.

A palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász szervezettől származó értesülések szerint pénteken fog életbe lépni a tűzszünet.

Csütörtök este a Gázai övezetből több hullámban tovább folyt Izrael déli részének lövése rakétákkal. Jelentős nemzetközi nyomás nehezedett az izraeli kormányra az egyiptomi közvetítők segítségével megszületett tűzszünet elfogadása érdekében.

Musza Abu Marzuk, a Hamász egyik vezetője korábban közölte, a konfliktus hamarosan elérkezhet a végéhez, a libanoni Al-Majadin televíziócsatornának adott interjújában ugyanis arról beszélt, hogy közös megegyezéssel 48 órán belül megszülethet a tűzszünetről szóló megállapodás.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu kedd óta nyitott a tárgyalásokra – a kormányfő hozzátette, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy visszaállítsák a békét és a biztonságot, ezáltal megvédhetik az állampolgárokat a további lehetséges támadásoktól.