Dollár
388,65 Ft
Euró
409,16 Ft
Font
476,80 Ft
Bitcoin
16,943 $

Iráni rakéták öltek meg egy amerikai állampolgárt Irakban

Fotó: MTI/EPA/Iraki biztonsági erõk A kép illusztráció.
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 30. - 16:11

A külügyminisztérium csütörtökön erősítette meg, hogy egy amerikai állampolgár is volt azon 13 halálos áldozat között, akik Irakban vesztették életüket, miután Irán szerdán rakétacsapásokat mért a helyszínre.

A New York Post az iraki állami hírügynökség, valamint a terrorelhárító szolgálat közlésére hivatkozva számolt be arról, hogy 13 ember életét vesztette, 58 pedig megsérült, miután Irán szerdán több rakétacsapást és dróntámadást is intézett militáns célpontok ellen a kurdisztáni régióban.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

Vedant Patel amerikai külügyminisztériumi helyettes szóvivő egy sajtótájékoztatón csak annyit árult el, hogy adatvédelmi okokból kifolyólag ennél több információt egyelőre nem oszthatnak meg az elhunyt amerikairól. Iraki kurd források szerint a dróntámadások legkevesebb 10 iráni kurd bázist találtak el a kurdisztáni régióban.

Az amerikai hadsereg központi parancsnokságának közlése szerint lelőttek egy iráni drónt, mivel épp a térségen keltek át, és ez fenyegetést jelentett volna az utazó amerikai tisztviselőkre nézve. A szerdai közleményben megosztották, a csapások következtében egyetlen amerikai katona sem sérült meg, hozzátéve, hogy az amerikai katonai felszerelésekben sem keletkezett kár.

Az iráni Forradalmi Gárda is megszólalt, s közölték, hogy továbbra is folytatni kívánják a térségben működő szerintük terrorista helyszínek megsemmisítését, hangsúlyozva, hogy egészen addig folytatják, “míg a fenyegetést hatékonyan vissza nem verik”, a “terroristacsoportok bázisait felszámolják”, valamint elérik, hogy a kurdisztáni régió hatóságai vállalják felelősségüket a konfliktusban.

Anthony Blinken, amerikai külügyminiszter elítélte Irán akcióját, s úgy fogalmazott, a legutóbbi támadások az iraki szuverenitás és területi integritás indokolatlan megsértésének minősülnek. Blinken hangsúlyozta, az amerikai kormány elítéli az iráni kormány azon megjegyzéseit, melyekben további támadásokkal fenyegetőzött Irak ellen, kiemelve, hogy az Egyesült Államok kormány továbbra is támogatja Irak népét és kormányát, s kiállnak a szuverenitásuk elleni “ilyen arcátlan támadásokkal szemben”.