Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Van, ahol már licitálni kell az élhető ingatlanokra

Fotó: Unsplash/Artis Kanćs
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Komárom-Esztergomban 370 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a panellakások, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 377 ezer forint.

A Duna House adatai alapján Komárom-Esztergom megyében 2021 első félévében több mint 20%-kal drágultak az ingatlanárak éves viszonylatban. A legtöbb tranzakciót a megyeszékhelyen bonyolították le, ugyanakkor a drágább eladások Esztergomban voltak – olvasható a Duna House közleményében.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

A régióban a panellakások jelenleg 370.000 forint átlagos négyzetméteráron kelnek el, míg a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 377.000 forint. Házak tekintetében a két városban az átlagár 35 millió forint volt, amely közel 344 ezer forintos négyzetméterárat jelöl. Emellett Tatán és Oroszlányban regisztráltak élénkebb ingatlankereskedelmet a szakemberek.

„Nemcsak országosan, hanem Komárom-Esztergom megyén belül is jelentősen felgyorsult az ingatlanpiac az elmúlt egy-másfél évben” – árulta el Mázi Gábor, a tatabányai Duna House képviselet vezetője. „Vevőink legnagyobb motivációja, hogy saját területtel rendelkezzenek, kiszabaduljanak a panelekből. Éppen ezért hatalmas a kereslet a lakhatóvá tehető, zárt kertek iránt, de gyakorlatilag minden ingatlantípusra erős az érdeklődés. Ráadásul az eladáshoz rövidebb idő is elég lehet, abban az esetben, ha egy közvetítő általi, jól beárazott lakásról, házról van szó. A kétszámjegyűárnövekmény ellenére nagy a versenyhelyzet, sok a licitszituáció, ugyanakkor 5% alá csökkent az alku aránya, azaz a vevői pozíciók gyengültek.”

A szakember hozzátette: „A vidék felé való orientáció mellett a városokon belül is nagy a mozgás. Tatabányán az országos átlagnak megfelelő áremelkedést tapasztaltunk az elmúlt időszakban, ennél már csak az „elit” településnek számító Tatán prognosztizálható jelentősebb drágulás. Az ottani ingatlanokat viszont elsősorban befektetési céllal keresik potenciális ügyfeleink.

Mi az országos ingatlanpiaci helyzet itthon? A Covid járvány első hulláma okozta bizonytalanság első hónapjaibanjelentősen megtorpant a hazai lakóingatlanpiac, ám a helyzet gyorsan rendeződött és a vásárlóerővel bíró lakosság még így sem halasztotta el a beruházást. A potenciális vevők egyre inkább nyitottak a nagyvárosok agglomerációs területei, illetve vidék felé, hiszen a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat. Ezt a trendet erősítették a különböző otthonteremtési támogatások, valamint a CSOK és a Babaváró hitelek is. 

Az idei első félévben továbbra is kereslethangsúlyos a piac az egész ország területén. A Duna House becslése alapján a 2021 január-június közötti időszakban közel 83 ezer tranzakció valósult meg, ami jelentősen túlszárnyalja az elmúlt 5 év féléves eredményeit. A kereslettel párhuzamban az ingatlanárak is emelkedtek, a második negyedéves adatok alapján az országos lakásárindex 6 százalékponttal nőtt, ami nem csak a fővárosban és Pest megyében, hanem vidéken is megfigyelhető volt.