Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,035 $

Véget ért az indiai birkózók tüntetése, a kormány vizsgálatot indított

Fotó: A későbbi győztes japán Otoguro Takuto (pirosban) és az indiai Badzsrang Badzsrang a férfiak szabadfogású 65 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 22-én. MTI/Illyés Tibor
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A versenyzők kijelentették, hogy egyetlen versenyen sem fognak részt venni, amíg az Indiai Birkózó Szövetség elnökét el nem távolítják a posztjáról.

Az indiai birkózók közel 200 támogatójukkal vettek részt azon a parlament előtti tüntetésen, amely három napon át tartott Újdelhiben, s nemrégiben ért véget, miután a kormány arról biztosította őket, hogy 4 héten belül lezárul a szexuális zaklatás miatt indult vizsgálat.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

A versenyzők kijelentették, hogy egyetlen versenyen sem fognak részt venni, amíg az Indiai Birkózó Szövetség (WFI) elnökét, Brij Bhushan Sharan Singh-et el nem távolítják a posztjáról – számolt be az Al Jazeera.

Állításuk szerint Singh, illetve a válogatottnál dolgozó edzők szexuálisan és lelkileg zaklatták a fiatal női sportolókat, ám ezt a WFI elnöke határozottan tagadta, mondván, „készen fog állni az akasztásra”, ha ezt valóban be tudják bizonyítani.

A demonstrálók között volt Bajrang Punia birkózó, aki Twitteren mondott köszönetet a kormánynak, amiért lépéseket tett az ügyben, kiemelve, hogy ők egyedül a szövetség és Singh ellen harcolnak, amellyel Vinesh Phogat, India egyik legjobb birkózója is egyetértett.

Elmondása alapján legalább 10-20 olyan lányról tud, akik zaklatásnak voltak kitéve az edzőtáborokban, őt pedig Singh tartotta lelki terrorban, amikor rosszul teljesített egy versenyen, majd közölte, miszerint „egyetlen sportoló sem érdemli meg, hogy megfélemlítő környezetben éljen”.