Így szállt fel az Ingenuity helikopter a Mars felszínéről (videó)

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.21 - 10:47

Magas felbontású videón csodálhatjuk meg, amint a NASA Perseverance roverére szerelt kamera rögzíti az apró marskopter felszállását.

Hétfő délelőtt történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi, az amerikai űrhivatal Ingenuity drónhelikoptere ugyanis közel harminc másodpercen keresztül 3 méteres magasságba emelkedett a vörös bolygón.

Eddig csupán egy elmosódott, fekete-fehér képen láthattuk a felszállást, a legújabb felvételeken azonban 720p képfelbontás mellett nézhetjük végig a drón repülését. Az új videót a Perseverance marsjáró Mastcam-Z szenzora vette fel nagyjából 30 méteres távolságból.

Az Ingenuity lett az első ember által megalkotott eszköz, amellyel egy másik égitest felszínén repülést hajtottak végre, a nem mindennapi esemény minden egyes pillanatát pazar képminőségben rögzítette a szenzor.

A NASA Jet Propulsion Laboratory szintén sikerként könyvelte el a repülést, hiszen mérnökeik hosszú éven át tartó kemény munkájának gyümölcsével szembesülhettek az alatt a fél perc alatt, amíg problémamentesen felemelkedett a talajról az Ingenuity.

Hétfői sajtótájékoztatóján a projekt egyik kutatója, MiMi Aung meghatottan csupán annyit mondott, egy álma vált valóra azzal, hogy a marskopter sikeresen végrehajtotta az első teszteket:

“Kirázott a hideg, annyira jólesett, amit láttam. Pontosan úgy történt minden, mint ahogyan azt korábban a tesztkamráinkban a Földön leszimuláltuk. Ennél szebb repülést még az életemben nem láttam.”