Történelmet írt a NASA Perseverance roveréről leválasztott apró drónhelikopter

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.19 - 14:08

Sikeresen végrehajtotta első tesztrepülését a Marson az Ingenuity helikopter.

Hétfő reggel a NASA mérnökei bejelentették, hogy elvégezték az első sikeres repülést a Perseverance marsjáróról leválasztott helikopterrel.

Az NASA információi alapján magyar idő szerint délelőtt 9:30-kor indult útjának a parányi marskopter, amely három méteres magasságig emelkedett, miközben fedélzeti kamerájával rögzítette az eseményeket.

A felszállást több ízben is el kellett halasztaniuk, ugyanis szoftverhiba lépett fel a rendszerben, ezt viszont idő előtt helyre tudták állítani, így a korábban tervezett szerdai repüléshez képest már hétfőn nekiveselkedhetett a küldetésnek az Ingenuity.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor nagyjából minden harmadik napon felszállhat az egység, és az ötödik repülés alkalmával kezdheti meg érdemi munkáját a Mars felszínén.

Az Ingenuity lett az első ember által megalkotott eszköz, amellyel egy másik égitest felszínén repülést hajtottak végre. A történelmi pillanatra felkészülve a NASA mérnökei a Wright-fivérek gépének egyik darabkáját rögzítették az Ingenuity-re, emléket állítva ezzel a 117 év előtti repülésnek.

Fotó: NASA