Szoftverfrissítés miatt csúszik az Ingenuity marsi helikopter első repülése

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.15 - 10:27

A NASA Perseverance roveréről két hete talajra bocsátott drónhelikopternek az előzetes tervek szerint hétfőn fel kellett volna szállnia, ám a művelet egy szoftverhiba miatt még várat magára.

A hétvége során a NASA Jet Propulsion Laboratory mérnökeinek el kellett halasztaniuk a parányi helikopter felszállását, mivel komoly, ám javítható problémákat fedeztek fel a szerkezet operációs rendszerében.

A SciTechDaily magazin szerint a szakemberek megállapították, hogy egy átfogó rendszerfrissítést szükséges végrehajtani az Ingenuity-n, még mielőtt útjának ereszthetnék a marsi atmoszférában.

Lényegében egy hideg restartról beszélhetünk, amely során két, repüléshez használt kontroller hardverét és szoftverét fogják felújítani annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb módon menjen végbe a felszállás.

A mérnökök egyelőre nem tudják, meddig tarthat a folyamat a 450 millió kilométerre lévő Ingenuity-n, de az biztos, hogy nem egy pár napos, sokkal inkább néhány hetes procedúráról van szó.

“Legoptimistább becsléseink szerint a repülési manővereket hamarosan biztonságosan elvégezhetjük, azonban ahhoz, hogy sikerrel vegyük az akadályokat, időre van szükségünk. Leghamarabb jövő héten fogjuk meghatározni a repülés időpontját” – olvasható a NASA hivatalos közleményében.

A szoftveres galiba ellenére az Ingenuity makulátlan állapotban van, a helikopterre szerelt egységek egyelőre tökéletesen funkcionálnak, így bizakodva várhatják a kutatók az elkövetkező heteket.