Clouds
21 Budapest
Dollár
365,25 Ft
Euró
391,78 Ft
Font
439,82 Ft
Bitcoin
23,253 $

A Wright fivérek repülőgépének darabkáit rejtették el a marsi helikopter belsejében

Fotó: NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA kutatói történelmi repülést hajthatnak végre az elkövetkező hetekben a vörös bolygó felett, amelyet egészen egyedi módon ünnepelnek meg.

Az Ingenuity névre keresztelt, alig két kilogramm súlyú helikopter az űrügynökség Perseverance marsjárójának alsó részében tartózkodik, és már csak arra vár, hogy április 8-án megkezdje első kutatásait a vörös bolygón.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

Az eseményre készülődvén a NASA még korábban egy bélyeg nagyságú szövetdarabot helyezett az Ingenuity napeleme alá, amely a Wright testvérek által megalkotott repülőszerkezetből származik – írta a CNET hírportál.

Orville Wright volt az első ember, aki 1903-ban a Wright Flyer nevű, lucfenyőből készült és közel 80 kilogrammos erőforrással ellátott repülőgépével az égbe tudott emelkedni.

A szóban forgó repülőszerkezetből megmaradt muszlin szövet egy apró részét nyújtották ki a NASA mérnökei, majd felrakták a parányi drónhelikopter egyik paneljére, tisztelegvén ezzel Wrighték előtt – pontosan úgy, mint ahogyan ezt tették az Apollo-11 holdra szállásakor is.

A Perseverance azután, hogy leereszti hasi részéből az Ingenuity-t a talajra, egy apró fúvókával megtisztítja a kőzeteket, hogy a kütyü problémamentes felszállást hajthasson végre.

A helikopter előtt óriási kihívások tornyosulnak, az első marsi éjszaka túlélése lesz a legmegterhelőbb feladat, hiszen ekkor már a rover biztonsága nélkül kell átvészelnie a hideget, miközben nem szabad leállnia a hajtóegységeknek.