Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,04 Ft
Euró
394,01 Ft
Font
467,77 Ft
Bitcoin
64,247 $

A Wright fivérek repülőgépének darabkáit rejtették el a marsi helikopter belsejében

A NASA kutatói történelmi repülést hajthatnak végre az elkövetkező hetekben a vörös bolygó felett, amelyet egészen egyedi módon ünnepelnek meg.

...svg content...Fotó: NASA
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Ingenuity névre keresztelt, alig két kilogramm súlyú helikopter az űrügynökség Perseverance marsjárójának alsó részében tartózkodik, és már csak arra vár, hogy április 8-án megkezdje első kutatásait a vörös bolygón.

Az eseményre készülődvén a NASA még korábban egy bélyeg nagyságú szövetdarabot helyezett az Ingenuity napeleme alá, amely a Wright testvérek által megalkotott repülőszerkezetből származik – írta a CNET hírportál. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Orville Wright volt az első ember, aki 1903-ban a Wright Flyer nevű, lucfenyőből készült és közel 80 kilogrammos erőforrással ellátott repülőgépével az égbe tudott emelkedni.

A szóban forgó repülőszerkezetből megmaradt muszlin szövet egy apró részét nyújtották ki a NASA mérnökei, majd felrakták a parányi drónhelikopter egyik paneljére, tisztelegvén ezzel Wrighték előtt – pontosan úgy, mint ahogyan ezt tették az Apollo-11 holdra szállásakor is.

A Perseverance azután, hogy leereszti hasi részéből az Ingenuity-t a talajra, egy apró fúvókával megtisztítja a kőzeteket, hogy a kütyü problémamentes felszállást hajthasson végre.

A helikopter előtt óriási kihívások tornyosulnak, az első marsi éjszaka túlélése lesz a legmegterhelőbb feladat, hiszen ekkor már a rover biztonsága nélkül kell átvészelnie a hideget, miközben nem szabad leállnia a hajtóegységeknek.

Jelentősen visszaesett a falusi szálláskiadók forgalma

A falusi szállásokkal foglalkozók árat emelni már nem nagyon tudnak, ehelyett a modern világ vívmányait próbálják minél inkább bevinni a helyeikre.