Mától élet nyomai után kutathat a Perseverance marsjáró

Fotó: NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.március.13 - 06:09

Azt követően, hogy múlt hónapban sikeresen landolt a vörös bolygó felszínén a NASA Perseverance rovere, földönkívüli élet nyomainak felkutatásába kezdett.

A Science Alert tudományos magazin értesülései szerint a Perseverance már összegyűjtötte az első kőzetmintákat, amelyeket később a fedélzetén 2031 tájékán eljuttathat a Földre.

A NASA tudósai végre kideríthetik, volt-e a Marson egykoron mikrobiális élet, illetve rendelkezett-e valaha olyan időjárási körülményekkel, amelyek lehetővé tehették volna a különböző létformák kialakulását.

Mindeközben természetesen a rover saját elemzéseket is el fog végezni, a SuperCam szenzor segítségével például magas felbontású fényképeket készíthet a felszínről, amelyeket valós időben tanulmányozhatnak a csillagászok és geológusok.

A kamerán kívül rengeteg más kütyüvel is felszerelték a Percy becenévre keresztelt egységet, többek között kapott egy lézereszközt, amellyel a vizsgált környezet kémiai összetételét lehet analizálni.

A Perseverance missziója során a marsi mintákat egy lezárt csőbe helyezik majd el a robotkarok, amiket később visszahozhatnak a Földre, így a kutatók első kézből elemezhetik ki a vörös bolygóról begyűjtött szikladarabokat.

Tudósok abban reménykednek, hogy Percy-nek köszönhetően rábukkanhatnak a kozmológia Szent Gráljára, és megalapozhatják a bolygókutatások és űrutazások fényes jövőjét.