Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Apró porördögöt kapott lencsevégre a Marson a Perseverance rover

Fotó: NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA marsjárója egy parányi homokvihar beazonosításával ünnepelte a vörös bolygón való tartózkodásának első hónapját.

Az amerikai űrügynökség kedden közzétett bejegyzésében a rover kamerái által rögzített felvételeket hozott nyilvánosságra, melyeken az látszik, amint egy forgószél tasmán ördögöket megszégyenítő módon végigsuhan a Marson.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A videó eléggé szemcsés és alacsony felbontású, mégis tökéletesen kivehető rajta a portölcsér, ami annak a bizonyítéka, hogy a vörös bolygó korántsem annyira halott, élettelen és kopár, mint azt elsőre feltételeznénk.

A kőzetekkel és porral befedett marsi felszín sokak számára unalmas lehet, ám a valóságban ez nincs így, hiszen rengeteg érdekesség játszódik le rajta nap mint nap, nem beszélve azokról a rejtélyekről, amelyeket egy-egy kődarab szolgáltathat.

A Mars tehát egy dinamikus bolygó, intenzív geológiai aktivitással, mégis a legnagyobb felfedezést az jelentené, ha mikroorganizmusokat találnának valamelyik szikla alatt. Mivel a Perseverance rovert kifejezetten erre fejlesztették ki, így nagy esélyt látnak a tudósok arra, hogy végre földönkívüli létformák nyomaira utaló jeleket leljenek fel a bolygón.

A vörös égitest évszázadok óta lázban tartja a tudományos társadalmat, ám Percynek hála hamarosan pont kerülhet a rejtélyek végére – igaz, emberi küldetésekkel lehetne csupán végleg lezárni a “van-e élet a Marson?” problematikáját.