Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,95 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
64,330 $

Navajo indián nevekre keresztelik a Mars új helyszíneit

A NASA a navajo kisebbség tiszteletére az újonnan felfedezett marsi objektumokat indián nevekkel látja el.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Perseverance rover segítségével beazonosított geológiai struktúrákat a NASA navajo nyelven bélyegzi meg, a hatkerekű szerkezet által fellelt egyik szikladarabot például „Máaz”-nak nevezték el, ami magyarul Marsot jelent.

A CBS News tudósításából kiderült, hogy a „Máaz”-on kívül a „bidziil”, vagyis erő, a „hol nili”, azaz tisztelet, valamint a kimondhatatlan „tséwózí bee hazhmeezh”, vagyis úgy gördülnek a kavicsok, mint hullámok a vízben kifejezéseket egyaránt felhasználhatják majd. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A kezdeményezés célja, hogy ápolják az ősi hagyományokat, egyúttal felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos az indiánok hagyatéka és anyanyelvük megőrzése a modern korban, valamint természetesen mindez nemes gesztus a NASA részéről is.

Eddig csupán angol és latin elnevezéseket használtak a különféle geológiai pontok megjelölése esetében, mostantól azonban egy újabb nyelv került be az űrszótárba, amellyel kibővíthetik az eddig is hatalmasnak bizonyuló listát.

Tisza Párt alelnöke Balog Zoltánról: küldetése, hogy letörje a magyarok szabadságvágyát

Bírálata dacára Tarr Zoltán ma is nagyon szereti egyházát, a püspökről viszont nincs túl jó véleménnyel.

CNN: szoros a verseny Donald Trump és Kamala Harris között

A CNN legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök között kiegyenlített küzdelem várható az amerikai elnökválasztási kampányban, miután Joe Biden elnök visszalépett az újraindulástól.