Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Húszméteres alagutat találtak egy ausztrál menekültközpont alatt

Fotó: Flickr/lostajy
not image

Borbély Fanni

2021. május 12. - 07:21

Menekült aktivisták szerint egy 20 méter hosszú szökőalagutat fedeztek fel egy nyugat-ausztráliai menekültközpont alatt.

A befejezetlen alagutat, amely feltehetően körülbelül három méter magas, hétfőn délelőtt 10 órakor találták meg a Perth-től északkeletre fekvő Yongah Hill létesítményben.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

A menekülési útvonal a Falcon tábor egyik szállásblokkjában lévő 6F szoba padlója alatt kezdődött, és a két belső kerítésen túl egészen a külső kerítés öt méteres körzetéig húzódott – közölte a Sydney-i Menekültügyi Koalíció (RAC).

A szervezet, amely párhuzamot vont az alagút és a második világháborús hadifoglyok erőfeszítései között, úgy tudja, hogy az ásás több hónapig tartott, az azonban nem világos, hogy milyen eszközöket használtak az alagút megépítéséhez, és az sem, hogy ki volt a felelős.

A 6F szobában fogva tartott férfit a jelentések szerint az alagút felfedezése után a központ egyik elkülönített cellájába helyezték át. Csaknem 20 éve, 2001. július 19-én 23 menedékkérő szökött meg a Sydney-i Villawood menekültközpontból egy alagúton keresztül.

A szökési kísérlet rávilágított a szárazföldi fogva tartási rendszerben – olyan helyeken, mint Yongah Hill, Villawood, MITA és BITA – fogvatartottak elhúzódó fogva tartására. A határőrség statisztikái szerint 2021. február 28-án mintegy 320 embert (180 úgynevezett vízumról lemondót és 140 menedékkérőt) tartottak fogva Yongah Hillben. A statisztikákból azonban az is kiderül, hogy az emberek átlagos fogva tartási ideje több mint 600 nap – írja az Independent.

A Yongah Hillben tartózkodó menedékkérők közül azonban sokakat nagyon hosszú ideje tartanak fogva, vannak akiket már több mint öt éve – egyeseket akár kilenc éve is – fogva tartanak, és vannak olyanok is, akiket határozatlan idejű fogva tartás fenyeget. Ian Rintoul, a RAC szóvivője elmondta: “A hosszú távú fogva tartás szisztematikus visszaélései az ausztrál fogva tartási rendszer kerítései mögött rejtőznek.”

“Szinte semmiféle olyan jellegű felügyelet nem létezik, mint ami az igazságszolgáltatási rendszer fogvatartottjaira vonatkozik, a menedékkérőket rendszeresen megfosztják szabadságuktól és mentális egészségüktől is. A kormány például bosszúszomjas módon éveken keresztül tartja fogva az iráni menedékkérőket, noha tudja, hogy nem lehet őket visszavinni Iránba. A határozatlan idejű fogva tartás azonban értelmetlen és pusztító. A vízumeltörlési hatáskörök lehetővé teszik, hogy a menedékkérőket és a menekülteket kétszeresen büntessék, először az igazságszolgáltatási rendszer, majd a bevándorlási őrizet.”

Az ausztrál határőrség szóvivője azt mondta: “Az Ausztrál Határőrség megerősítheti, hogy egy feltételezett szökési kísérletet sikerült megakadályozni, miután a Yongah Hill Menekültközpontban azonosítottak egy részben kiásott alagutat.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.