Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Meglepő helyen került egymással szembe USA és Oroszország

Fotó: EPA/Ahmed Mardnli
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Jelenleg mindenki Ukrajnára fordítja figyelmét, ám ez nem jelenti azt, hogy máshol megszűnt a két atomhatalom közötti verseny.

Az Egyesült Államok és Oroszország ugyanis egy „mini fegyverkezési versenybe” fogott a közvetlen szomszédságunkban azzal, hogy az USA csütörtökön két Black Hawk katonai helikoptert szállított Horvátországnak, míg az oroszok Szerbiába szállítottak fegyvereket.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Az Egyesült Államok zágrábi nagykövetsége megerősítette, hogy az UH-60M többhasználatú helikopterek annak a védelmi erősítésnek a részei, amelyekkel a NATO kívánja Horvátország védelmi készültségét fokozni.

A nagykövetség közölte, hogy a Black Hawk helikoptereket különleges bevetéseken, evakuációkon és seregszállításban is egyaránt hatékonyan be lehet vetni. Hozzátette: Horvátország megbízható szövetséges, ezért fontos a védelmi képességeik fokozása.

Horvátország ráadásul a múlt hónapban fontos megállapodást kötött az Egyesült Államokkal 89 darab Bradley harckocsi vásárlásáról, miközben Franciaországtól 12 darab Rafale vadászgépet vásároltak a tavalyi év során.

Mindeközben a szomszédos Szerbia, amely a kilencvenes években Horvátországgal is háborúba állt a délszláv-háború során, elsősorban orosz és kínai fejlesztésű vadászgépeket, drónokat és légvédelmi rendszereket vásároltak az elmúlt idők során.

Oroszország az elmúlt hónapok során 30 harctéri tankot és 30 páncélozott szállítójárművet adott át a szerbeknek, valamint a szofisztikált Pantsir légvédelmi rendszerből is vásároltak. Kína pedig elsősorban a drónok tekintetében volt üzleti partner.

Horvátország egyébként határozottan kiállt a NATO-szövetségesek mellett az Oroszország-Ukrajna feszültséggel összefüggésben, míg Szerbia nem foglalt állást és semleges maradt a kérdésben – zárta beszámolóját az AP.