Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Miért nincs egyetlen híd sem az Amazonas felett?

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 4. - 17:43

A Nílus után a Brazíliát átszelő Amazonas a világ második leghosszabb folyója, egy dologban azonban mégis más, mint a többi víztömeg.

A több mint 6 920 kilométer hosszúságú folyó az Andok hegylábától egészen az Atlanti-óceánba torkolló deltáig terjed, a partján közel 25 millióan élnek Brazíliától kezdve Perun át egészen Kolumbiáig.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Ahhoz, hogy közlekedni lehessen rajta, elengedhetetlen járműnek számítanak a motorcsónakok, az utasszállító hajók vagy a helyi bennszülöttek által készített kenuk és kajakok, amelyek jellegükben hozzátesznek a táj arculatához – írta a Condé Nast Traveler magazin.

Külön furcsaság, hogy a folyó felett nincs egyetlen átívelő híd sem. Habár a száraz időszakokban kellően sekély és szűk az Amazonas, az esős szezon kezdetével akár tíz méterrel is megemelkedhet a vízszint, ehhez pedig elegendő csupán néhány nap is.

Az áradások következtében a folyómeder elképesztő módon erodálódik, valamint lágy üledékkel telítődik meg, és tele lesz törmelékekkel, amelyek ideiglenes, növényekkel benőtt szigeteket, úgynevezett „malupásokat” hoznak létre, melyek kiterjedése elérheti akár a 10 hektárt.

Csupán ennek a környezeti tényezőnek a megléte indokolná a hidak használatának elkerülését, azonban létezik egy sokkal egyszerűbb magyarázat is – az Amazonas-medencében nincs elég közút, amelyek miatt megérné kialakítani az összeköttetéseket.

A sűrű esőerdők termékeny részén rengetegen élnek, ám a ritkábban lakott térségek szinte kihaltak, és ezeket földutakkal, illetve autópályákkal építették be. Az Amazonas-deltában található félmilliós lélekszámú Macapából például egyetlen út vezet a városból kifelé, egyenesen Francia Guyana irányába, elágazások nem lettek létrehozva.

2010-ben Manausban mégis gondokat okozott a közlekedésben, hogy nem volt híd a folyó felett, ezért úgy gondolták, felhúznak egyet, ám végül nem az Amazonasra, hanem az őt tápláló Rio Negróra helyezték – a helyiek nagy bánatára, ugyanis kiderült, hogy hatalmas területű erdőséget vágtak ki az építmény javára, nem beszélve arról, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a városi dugók problémáját sem oldotta meg.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.