Incidens történt a határon, három izraeli katona és egy egyiptomi rendőr meghalt

Fotó: MTI/AP/Tsafrir Abayov
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több mint egy évtizede nem történt hasonló incidens.

A CNN jelentése szerint három izraeli katona és egy egyiptomi rendőr életét vesztette egy rendkívül ritka incidensben a határon. Egyiptom állítja, rendőre szombaton kábítószercsempészeket üldözve lépte át a két ország közötti határt, és hogy az ezt követő tűzharcban a három izraeli mellett őt is megölték.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az Izraeli Védelmi Erők azonban másként írta le az eseményeket: szerintük az egyiptomi rendőr lelőtt két izraeli határőrt, majd amikor később megérkezett az izraeli erősítés, tűzharc alakult ki, melyben a rendőr és egy harmadik izraeli is meghalt.

Szombaton az IDF nemzetközi szóvivője rámutatott, legalább egy évtizede nem volt példa hasonló halálos incidensre a határon. Az első két IDF-katona holttestét a szóvivő szerint hadnagyuk fedezte fel, amikor nem reagáltak a rádión. Péntek este 9 óra óta 12 órás őrszolgálatot teljesítettek, és nem sokkal szombat reggel 6 óra után találták meg őket holtan.

Mindkét oldal máshogy számolt be az eseményekről

Herzi Halevi altábornagy, az IDF vezérkari főnöke elmondta, hogy Izrael az egyiptomi fegyveres erőkkel közösen vizsgálja az incidenst. Arra az állításra azonban egyáltalán nem reagált, miszerint az egyiptomi rendőr drogcsempészek üldözése közben lépett Izrael területére, s hogy a három IDF-katona a drogcsempészek üldözése során kialakult tűzharcban halt meg.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a Twitteren közölte, hogy az izraeli és az egyiptomi védelmi miniszterek megállapodtak abban, hogy az incidenst követően együttműködnek a közös határ mentén elkövetett támadások megelőzése érdekében.

Úgy fogalmazott:

„Ma este beszéltem egyiptomi kollégámmal, Mohamed Zaki miniszterrel. Hangsúlyoztam az együttműködésünk fontosságát a súlyos támadás kivizsgálásában, amelyben három IDF-katona meghalt. Megállapodtunk abban, hogy együtt fogunk dolgozni a terrorizmus megelőzése érdekében a határaink mentén, és tovább erősítjük az országaink közötti védelmi kapcsolatokat.”